FOREVER MARILYN: THE BLU-RAY COLLECTION

Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

BOOP-BOOP-A-DOOP! – Vijftig jaar na haar dood oogt Marilyn Monroe stralender dan ooit, dankzij de remasters van de blu-raycollectie Forever Marilyn.

Fox / blu-ray

Films: *tot ****

Extra’s: ***

In dit jubileumjaar, vijftig jaar na haar dood aan slaappillen en overexposure, zijn er al zo veel lofredes op Marilyn Monroe gehouden dat je geen getuite lipsticklippen meer kunt zien. Tot je de – letterlijk! – schitterende, nieuwe digitale remasters aanschouwt van Gentlemen Prefer Blondes, Some Like It Hot en de andere pronkstukken van deze zevendelige blu-raycollectie, die je er nog maar eens aan herinnert wat voor een wonderlijk schepsel Norma Jean Baker wel was.

Was de original material girl wulps, sexy en het ultieme lege canvas om allerlei fantasieën op te projecteren, in tijden dat feminisme nog moest worden uitgevonden? Yes sir! Was ze een onderschatte tragédienne die gevangenzat in een weelderig lijf en haar imago van sexy, dom blondje? Ook. Alleen al haar echtelijke parcours, hoe kortstondig haar huwelijken ook waren, is in dat verband alleszeggend: op haar zestiende getrouwd met een flik uit een provinciehol, in haar twenties met Amerikaans baseballicoon Joe DiMaggio, en op haar dertigste met Arthur Miller, de belangrijkste toneelschrijver van zijn generatie.

Ook in haar filmcarrière – die begon met onbeduidende bijrolletjes in B-films waarin haar buste belangrijker bleek dan haar dialoog – legde ze dezelfde weg af. Monroe, die in 1946 haar eerste contract tekende bij Twentieth Century Fox, mag de voornamelijk door mannen geschreven en gefilmde geschiedenis zijn ingegaan als hét glamouricoon en sekssymbool van de jaren vijftig, ze werkte ook met reuzen als Howard Hawks ( Gentlemen Prefer Blondes, 1953), Billy Wilder ( The Seven Year Itch, 1957; Some Like It Hot, 1959), Otto Preminger ( River of No Return, 1954) en John Huston ( The Misfits, haar laatste film, uit 1961), flankeerde de grootste sterren van haar tijd en werd gaandeweg een alsmaar betere actrice.

Naast bovenvermelde titels wordt deze Fox-collectie aangevuld met de romcom How to Marry a Millionaire (1953) en de musical There’s No Business like Show Business (1954). Elke film is exquis gerestaureerd waardoor de zwart-witcontrasten of Technicolorkleuren van het doek spatten en waardoor bijvoorbeeld de iconische ‘Diamonds Are a Girl’s Best Friend’-passage in de musical Gentlemen Prefer Blondes luxueuzer oogt dan ooit. Jammer dat enkel Some Like It Hot en The Seven Year Itch voorzien zijn van een dosis extra’s, al zijn er natuurlijk genoeg boeken, docu’s en biopics over Marilyn verschenen.

She just wanted to be loved by you: met deze box zou dat moeten lukken.

DAVE MESTDACH

Partner Content