Regenjassen league – Natuurlijk zou u er zelf meer van bakken als manager van uw favoriete ploeg. Hier is uw kans om het te bewijzen.

PC, Xbox 360

Sports Interactive / Sega

Gameplay 9 l Grafisch 8 l Geluid 6

De beste stuurlui staan aan wal en de beste voetbalcoaches zitten op de tribune, voor hun televisietoestel of op café uit de doeken te doen welke opstelling hun ploeg wél naar de top van het klassement zou leiden. Voor die betweters, zelfverklaarde tactische genieën en vooral voor voetbalfanaten met veel vrije tijd is Football Manager 2007. Verwacht geen blitse acties of de hyperkinetische beeldmontage die tegenwoordig op elk echt doelpunt volgt. Dit is de game van de man met de regenjas en de mechanisch kauwende onderkaak, die steevast op de rand van een hartaanval lijkt te balanceren.

Als manager bij een club naar keuze uit ongeveer elke denkbare competitie mag je een seizoen lang proberen directieraad en fans gelukkig te maken. Te allen prijze winnen is dus de boodschap, of je contract blijkt plots verraderlijk kleine lettertjes te bevatten. Het staat je uiteraard ook altijd vrij om te solliciteren bij een interessantere club waar de huidige manager wankelt.

Zowat elk aspect uit het leven van een voetbalmanager komt aan bod – met de mogelijke uitzondering van bordeelbezoek, alimentatiegeld en een dubbele bypassoperatie. Scouting, contractonderhandeling, spelersopstelling, het inschatten van het advies van je assistenten en coaches, goochelen met transferbedragen, de clubkas in moeilijkheden brengen…

Elke beslissing weegt door op je carrière, zelfs hoe je de pers te woord staat. Gelukkig word je bijgestaan door een batterij medewerkers, waarvan er eentje misschien wel die ene Ronaldinho in wording ontdekt.

De Football Manager-games bewezen al eerder dat een hoge populariteit en verslavingsgraad niet vallen of staan met spectaculaire beelden. Ook 2007 geeft een nieuwe betekenis aan het begrip ‘statisch’ en oogt even boeiend als een cursus boekhouding, af en toe onderbroken door wat beursnoteringen, een droge hap CNN en tijdens de eigenlijke wedstrijd een tros gekleurde bolletjes die over een groen vlak schuiven. En toch sleept het spel de salonmanager die in ons allen schuilt meedogenloos mee. Na een korte periode van gewenning struin je met plezier door meer grafieken en datasheets dan een bedrijfsrevisor op pretpillen en trekt je kennersoog vanzelf conclusies over het potentieel van je tot cirkeltjes gereduceerde invallers.

Raf Picavet

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content