FOLLOW THE RULES

THOMAS BO LARSEN: flik én getormenteerde pater familias.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

De nieuwe Deense misdaadserie Follow the Money is vooral voor de mensen die maar niet genoeg kunnen krijgen van The Killing of The Bridge.

Corruptie, fraude en alternatieve energiebronnen vormen de voornaamste ingrediënten van Follow the Money, het nieuwe Deense drama van de mensen die de wereld eerder al hebben verblijd met Borgen en The Legacy. Alles draait om Energreen, een van de grootste en meest succesvolle producenten van windenergie in Denemarken. De ceo van het bedrijf, Alexander Sodergren (Nikolaj Lie Kaas) is een übervlotte man in maatpak die in talkshows wordt uitgenodigd om uit te leggen hoe hij en Energreen de toekomst vormgeven, maar achter die gladde façade gaan heel wat geheimen schuil. Dat blijkt toch als hij gechanteerd wordt door twee ontslagen werknemers en hij zonder verpinken hun stilzwijgen afkoopt. Wanneer bij een van de windmolenparken van de firma een lijk wordt gevonden, zorgt dat voor wantrouwen bij de Deense politie, en één koppige agent bijt zich vast in de zaak.

Wie The Killing of The Bridge heeft gezien, kan zich al een beeld vormen van hoe Follow the Money zich ontwikkelt. De machtige mannen en vrouwen die in steeds nauwere schoentjes raken, de kleine garnalen uit het misdaadmilieu die plots toch een grote rol blijken te spelen, de afspraakjes op schimmige plekken (voor een land waar zogezegd iedereen met de fiets naar het werk rijdt, overleggen Denen toch bijzonder graag in parkeergarages), ze komen allemaal heel bekend voor. Hetzelfde geldt voor de achtergrondverhalen van sommige personages, die niet alleen op het werk maar ook in hun privéleven geconfronteerd worden met problemen: de volhardende politieagent Mads (Thomas Bo Larsen uit Festen) staat op de rand van een zenuwinzinking omdat hij ook moet zorgen voor zijn vrouw die aan multiple sclerose lijdt; Sodergrens juridisch adviseur Claudia wordt afgeleid door haar ex, die samen met hun zoontje naar Parijs wil verhuizen.

Het zijn het soort verhaallijnen die de voorbije jaren al heel vaak in Scandinavische misdaaddrama’s de revue zijn gepasseerd, en daardoor krijg je de indruk dat Follow the Money – misschien was Follow the Rules een betere titel geweest – een beetje op automatische piloot is geschreven en gemaakt. Slecht is deze serie niet, maar ze is zelden verrassend of meeslepend. Het mag ondertussen duidelijk zijn: het recept waarmee de Denen de afgelopen jaren zoveel tv-successen hebben geoogst, is aan vernieuwing toe.

FOLLOW THE MONEY **

Lumière

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content