Amnesty International lanceert op 5 maart, aan de vooravond van de Internationale Vrouwendag, wereldwijd de ‘Stop Geweld Tegen Vrouwen’-campagne. In het kader daarvan organiseert de Belgische afdeling in de Antwerpse Cartoon’s-bioscoop van 7 tot 12 maart een filmfestival rond vrouwen in de film. In de programmering: Osama, een Afghaanse film gebaseerd op een waar gebeurd verhaal, over een tienermeisje dat zich in het Afghanistan van de Taliban als jongen moet verkleden om te overleven. Wij geven tien duotickets weg voor de voorstelling van Osama op vrijdag 12/3 om 16.00 in Cartoon’s (code 01). Op 7/3 vindt in Gent de 24e Internationale Platen-, Cd-&Filmbeurs plaats. In de reeks Belpopclassix brengt organisator Kdx Fairs oude Belgische hits opnieuw voor het voetlicht. Na Burt Blanca en Red Zebra wordt nu It’s a beautiful Day van Pendulum weer uitgebracht. Wij hebben hier tien exemplaren van die single liggen (code 02). En tot slot ook nog vijfmaal de dvd van 37°2 Le Matin, de Franse klassieker van Jean-Jacques Beineix (code 03). Surf naar www.focusknack.be of stuur een gele briefkaart met de code van uw keuze naar Gwenny Mestdagh, Focus Knack, Meiboomlaan 33, 8800 Roeselare.

Anarchie regeertDe jaren ’70, ze leven in het collectieve geheugen voort als het tijdperk van de belachelijke kapsels en de glitterende pakjes. Maar op muzikaal gebied heeft het decennium altijd wat in de schaduw gestaan van zijn illustere voorganger, de golden sixties. Het Britse muziekmagazine Q trekt echter zijn stoutste plateauschoenen aan en duikt in een speciaal nummer – het tweede in de reeks 50 Years of Rock ‘N’ Roll – met het hoofd vooruit de seventies in, voor een overzicht van de glorietijd van disco, glamrock, punk en funk. De redactie stelde ook een top 10 samen met wat volgens haar de meest invloedrijke singles van het decennium zijn. De Sex Pistols halen het daar met Anarchy In The UK voor Bohemian Rhapsody van Queen (de lengte van de liedjes was duidelijk geen doorslaggevend criterium). Voor de rest leest de lijst als een overzicht van de genres uit de jaren ’70 – disco met Donna Summer, funk met Chic, elektro met Kraftwerk, hardrock met Black Sabbath. Alleen de Vlaamse schlager – Rozen voor Sandra, Jimmy Frey, 1970, iemand? – werd een beetje over het hoofd gezien. (S.W.)

boksen met slyBijna vijftien jaar na Rocky V (foto) stapt Sylvester Stallone opnieuw in de boksring. Ditmaal echter niet om een nieuwe film te maken, maar – o tempora o mores – voor een realitysoap. De 57-jarige filmster wordt immers producer en presentator van The Contender, een show waarin het wel en wee van zestien jonge bokstalenten wordt gevolgd. Het programma verloopt volgens het geijkt stramien: de jongelingen nemen het tegen elkaar op en elke week valt één kandidaat af. De winnaar krijgt zowat 800.000 euro én de kans om professioneel bokser te worden. Dat alles dus onder het oog van Stallone, die van plan is om ook af en toe met de kandidaten op de vuist te gaan. En als alles gaat zoals gepland, zouden ook legendes als Mohammed Ali en Joe Frazier eens langskomen om te sparren met Sly. Ach, zolang hij maar uit de bioscoopzaal wegblijft… (S.W.)

‘Ik ben absoluut niet tegen plastische chirurgie’. Alleen: ik wil er niet over discussiëren.’

TOP 10singles uit de jaren ’70

1. Anarchy In The UK : Sex Pistols (1976)

2. Bohemian Rhapsody : Queen (1975)

3. I Feel Love : Donna Summer (1977)

4. Get It On : T REX (1971)

5. Gangsters : special aka (1979)

6. I’m Not In Love : 10cc (1975)

7. Paranoid : Black Sabbath (1970)

8. Autobahn : kraftwerk (1970)

9. Le freak : chic (1978)

10. Blitzkrieg Bop : the ramones (1976)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content