www.oscars.com / De uitreiking vindt plaats op 29 februari.

Met een pak tickets voor Jigsaw Circus: 5 duotickets voor Jeff Mills (11/2, Decadance Gent, code 01), Steve + Sky (12/2, UGC De Brouckère Brussel, code 02), 25 duotickets voor Chris Cunningham (13/2, Cartoon’s Antwerpen, code 03), 25 duotickets voor Pleix + Hideyuki Tanaka (13/2, UGC De Brouckère Brussel, code 04) en 25 duotickets voor Warp Records (13/2, Sphinx Gent, code 05). Wie liever thuis blijft om op tv een goede clip mee te pikken, moet zich ofwel voorbereiden op een moeras van kontswingende rapsters en opgepompte tienersterretjes, ofwel meedingen naar een van onze drie dvd-pakketten met het verzamelde werk van Spike Jonze, Chris Cunningham en Michel Gondry (code 06). Surf naar www.focusknack.be of stuur een gele briefkaart naar Gwenny Mestdagh, Focus Knack, Meiboomlaan 33, 8800 Roeselare.

De oscarnominaties in tien verrassingen

1 Verder dan de maan van Stijn Coninx viel uit de boot in de categorie ‘beste niet-Engelstalige film’. Het bejaardenclubje dat de nominaties kiest was nog zo seniel niet. Het manipuleren en omzeilen van het reglement om het door en door Hollandse Verder dan de maan toch maar als Belgische kandidaat voor te dragen (zoals de film een weekje uitbrengen in Namen, of all places, waar ongeveer zeven zielen kwamen opdagen) heeft dus toch niet mogen baten.

2 De Nederlandse film De Tweeling werd wél genomineerd als beste niet-Engelstalige film, een categorie die een vertekend beeld ophangt van wat echt de moeite loont. Zo heeft De Tweeling concurrentie van Les Invasions barbares uit Canada, Evil uit Zweden, The Twilight Samurai uit Japan en Zelary uit Tsjechië. Hallo? Niemand gehoord van The Return, La Meglio Gioventu, Father and Son, Shara, Le temps du loup?

3 De bescheiden internationale coproductie Les Triplettes de Belleville neemt het op tegen de Disney/Pixar-blockbuster Finding Nemo in de categorie beste animatiefilm. De regisseur ( Sylvain Chomet) is Fransman, maar drie Vlaamse productiehuizen tekenden de 2D- en 3D-animatie van enkele belangrijke scènes. De film maakt ook kans op een oscar voor de beste song.

4 Nicole Kidman verliest haar Academy Award-abonnement. Voor het eerst in drie jaar is Kidman niet meer van de partij in de categorie beste actrice. Des te pijnlijker is dat haar tegenspeler in Cold Mountain, Jude Law, wel favoriet is voor beste acteur.

5 Seabiscuit heeft zichzelf geregisseerd. De nominatie van beste film loopt normaal samen met die van beste regie: zie The Return of the King, Master and Commander, Mystic River en Lost in Translation. Maar niet zo voor Seabiscuit vanGary Ross.

6 De Braziliaan Fernando Meirelles is de vijfde genomineerde in de categorie beste regie, voor City of God. Terecht, hoewel het kiezen van niet-Engelstalige films in de hoofdcategorieën zeer verwarrend en arbitrair is. Indien het oscar-circus natuurlijk iets met logica van doen had gehad.

7 Grote verliezer: Scarlett Johansson. De 19-jarige actrice en hype van de dag was de gedoodverfde favoriet voor twee films – Lost in Translation en Girl with a Pearl Earring – maar kreeg niets.

8 Grote winnaar: The Return of the King van Peter Jackson. Het derde deel van The Lord of the Rings kreeg de meeste nominaties: elf, waaronder die voor beste film, regie, scenario, montage en muziek. De kans is groot dat die nominaties verzilverd worden, al is het maar omdat de vorige delen slechts een paar bijkomstige oscars wonnen en het tijd wordt dat Hollywood een saluut brengt aan dit monumentale epos in het niet voor de hand liggende genre van de fantasy-film.

9 Het was alsof de Academy in koor ‘Screw Harry’ riep. Jarenlang domineerde Harvey Weinstein van Miramax de oscars; vorig jaar had hij nog drie producties in de categorie beste film (waaronder het winnende Chicago), maar nu greep zijn paradepaardje Cold Mountain naast de belangrijke categorieën. Terwijl dit burgeroorlogepos wanhopig een triomf nodig had om uit de kosten (ruim 110 miljoen dollar) te komen.

10 De overigens verdiende nominatie van Sean Penn (voor Mystic River) wekt toch verbazing gezien de hekel van de Academy aan spelbrekers op Oscar night. Mocht hij op 29 februari toch winnen, dan riskeert Penn, een uitgesproken tegenstander van Bush en diens politiek in Irak, het nummertje van Michael Moorevan vorig jaar nog eens over te doen. Patrick Duynslaegher

Riders on the storm

De mensen van Flanders Expo – waar de zangeres op 29 mei haar opwachting maakt – kunnen alvast gaan shoppen: Britney Spears heeft haar eisen bekendgemaakt. Aan de organisatoren van haar Britse tournee, die start op 27 april, heeft het tieneridool laten weten wat er voor ieder optreden op haar verlanglijstje staat. In de zogenaamde rider – de naam van het contractonderdeel waarin een ster zijn of haar persoonlijke eisen zet – vraagt Spears onder meer om een dressing room ‘met de uitstraling van een appartement’ en een geurloos tapijt – want chemische geuren zouden haar stem kunnen beschadigen. Bizarre bedes van pop- en rocksterren zijn natuurlijk niet van vandaag (met als beroemdste voorbeeld de vraag van Van Halen om een kom M&M’s, ‘behalve de bruine’), noch zijn ze het privilege van verwende diva’s – ook ‘alternatieve’ muzikanten kunnen er wat van. Maar vooral: ze komen in alle maten en gewichten, zoals deze top 10 van recente én vreemde riders laat zien. (S.W.)

1 Een kamer voor pruiken (!) Cher

2 Een politie-escorte, ’tegen verkeersopstoppingen’ Christina Aguilera

3 Geen dance-party’s of raves voor of na het optreden Korn

4 Een koelkastmagneet ‘uit de streek’ The Bloodhound Gang

5 Een doos geribbelde condooms Busta Rhymes

6 Een computergame, ‘geschikt voor kleine kinderen’ Rolling Stones

7 Twee grote rode bieten (?) Bush

8 Drie zuurstoftanks Ozzy Osbourne

9 Een groot boeket bloemen (geen chrysanten, lelies of anjers!) Elton John

10 Een meditatiekamer met aromatherapiekaarsen Red Hot Chili Peppers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content