bioscoop / dvd-film -tv & -muziek / pop / strips / boeken / e-focus

1. CONCERT OMAR RODRIGUEZ-LOPEZ

10/3, Botanique, Brussel

Omar Rodriguez-Lopez, de met afrokapsel getooide frontman van The Mars Volta, toont zich van zijn allerexperimenteelste kant met de soloplaat Absence Makes the Heart Grow Fungus, geïnspireerd door seventies psychedelica. Trip mee in de Botanique.

botanique.be

2. FESTIVAL CINEMA NOVO

12-21/3, Lumière & Liberty, Brugge

Het Palestijnse Laila’s Birthday, het Japanse Funuke ShowSome Love, You Losers! (foto) of het Argentijnse Los Paranoicos: fucking Bruges is heel even een wereldstad tijdens het Cinema Novo Filmfestival, dat uitsluitend Latijns-Amerikaanse, Aziatische en Afrikaanse cinema serveert. cinemanovo.be

3. EXPO EXILE ON MAIN ST.

Tot 18/6, Bonnefantenmuseum,Maastricht

Geen tentoonstelling over de dubbelplaat vande Rolling Stones, wél een Exile on Mainstream met werk van negen Amerikaanse artists’ artists die een tegenbeweging voor de commercieelgeperverteerde kunst willen vormen. Oftewel:een welgemeende fuck you aan het adres vanDamien ‘ Diamond Skull‘ Hirst.

Foto: Saul, Mona Lisa Throws Up Pizza

bonnefanten.nl

4. FOTOGRAFIE RICHARD AVEDON

Tot 13/5, Fotografiemuseum, Amsterdam

Marilyn Monroe (foto), Henry Kissinger, The Beatles, Andy Warhol, Louis Armstrong, Francis Bacon,Jean Renoir en Samuel Beckett: werkelijk iederéén met enige faamop deze planeet is ooit langs de lens van Richard Avedon (1923-2004) gepasseerd. Deze expo toont u het portfolio van een legende.

foam.nl

5. FILM MAX OPHULS

Tot 28/3, Muhka, Antwerpen

Romantiek, rococoen weltschmerz: niemand die de liefde beter in beeld bracht dan de Duits-Joodse regisseur Max Ophüls. Godard, Kubrick en Scorsese zijn al fan, nu u nog. Foto: La Ronde.

muhka.be/film

6. CONCERT DAVID BYRNE

10/3, Elisabethzaal, Antwerpen

Talking Head David Byrne en Brian Eno hebben na 27 jaar de koppen nog eens bij elkaar gestoken voor Everything That Happens Will Happen Today, een fijne collectie elektronische gospelsongs die ze graag aan de wereld willen laten horen. En dan mag Antwerpen uiteraard niet ontbreken.

elisabethzaal.be

7. FILM DUO: JEAN-PIERRE & LUC DARDENNE:ACCATONE + L’ENFANT

13/3, Cinematek, Brussel

De gebroeders Dardenne komen in Cinematek zelf vertellen waar ze voor L’Enfant de mosterd gehaald hebben: Accatone van Pasolini. De biecht van twee filmische dieven.

cinematek.be

8. FILM BELGORAMA:DE FANTASTISCHE FILM

Tot 28/4, Cinematek, Brussel

Cinematek dook in het Belgisch filmarchief en vond elf films waarin de waanzin regeert. Van Harry Kümels Malpertuis en Delvaux’ Trein der Traagheid tot Du Welz’ Calvaire en Olivier Smolders Nuit Noire: de meest fantastische films uit de Belgische cinema. Foto: Delphine Seyrig in ‘Les Lèvres rouges’ van Kümel.

cinematek.be

9. EVENT MUSEUM NIGHT FEVER II

7/3, Brusselse musea met afterparty in Bozar

Concertje meepikken in het Instrumentenmuseum? Een performance in het museum van de Nationale Bank van België? Shaken in Bozar? Veertien Brusselse musea doen het nachtje door en zetten hun deuren open voor muziek, film, dans en performance.

museumnight-fever.com

10. STRIPS 20 JAAR MANGA IN EUROPA

10/3-7/6, Belgisch Centrum van het Beeldverhaal, Brussel

Twintig jaar na Otomo’s Akira heeft de Japanse manga – niet te verwarren met anime, voor de leken onder u – zijn invloed op de Europese strip niet gemist. De Japanse invasie volgens het Brusselse Stripmuseum. Foto: DragonBall.

stripmuseum.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content