1. EXPO POP LIFE: ART IN A MATERIAL WORLD

1/10 tot 17/1/10, Tate Modern, Londen

Van Andy Warhols Factory en Keith Harings Pop Shop tot de kunstveiling van Damien Hirst: Tate Modern brengt een overzicht van kunst en commercie. Because we’re living in a material world… Foto: Jeff Koons’ Rabbit 1986.

tate.org.uk/modern

2. FESTIVAL PLUTO FESTIVAL

2-3/10, Nijdrop, Opwijk

Het Pluto Festival gaat twee dagen ondergronds met een mix van elektronica, dubstep en drum-‘n-bass én nagelnieuwe mediakunst. Met onder meer Jon Hopkins, Four Tet, dj Kentaro (foto) en Addicted Kru Sound ft Selah Sue.

nijdrop.be

3. CONCERT BEN ALLISON &MAN SIZE SAFE

29/9, Vooruit, Gent

‘Hoe weet je of het podium waterpas staat?’ ‘Als de bassist uit beide mondhoeken evenveel kwijlt.’ Jazzmuzikant Ben Allison en zijn Man Size Safe komen in de Vooruit hoogstpersoonlijk de clichés over bassisten en hun intelligentie ontkrachten.

vooruit.be

4. FILM CARLOS SAURA

2/10 tot 31/10, Cinematek, Brussel

Geen regisseur die dans en muziek beter in beeld weet te brengen dan de Spanjaard Carlos Saura. Cinematek danst flamenco met Carmen en Salomé, tango met Tango en fado met Fados (foto). Bailando! cinematek.be

5. EXPO LA SUBVERSION DES IMAGES

Tot 11/1/10,Centre Pompidou, Parijs

Centre Pompidou brengt een overzicht van surrealisme in de fotografie in vierhonderd – 400! – foto’s. Subversieve beelden van plaatjesmakers van Man Ray tot Maurice Tabard. Foto: Eli Lotar, Germaine Krull, zonder titel, ca. 1930.

centrepompidou.fr

6. EXPO ANISH KAPOOR

27/9 tot 11/12,Royal Academy, Londen

De Royal Academy brengt een overzicht van het werk van Anish Kapoor, de man achter The Bean in Chicago en demetershoge blok rode wasvan Svayambh. Onze favoriet? Shooting in the Corner, een kunstwerk waarbij een kanon elke paar minuten een brok rode was in een hoek schiet. Foto: Yellow, 1999.

royalacademy.org.uk

7. EXPO LISSITZKY

Tot 5/9/2010, Van Abbemuseum, Eindhoven

Het Van Abbemuseum brengt hulde aan Lazar Markovitsj Lisitski, architect, kunstschilder, typograaf, fotograaf, suprematist en constructivist uit de jaren 20. Veelzijdige jongens, die Russen. Foto: Proun, ca. 1922-23 vanabbemuseum.nl

8. FOTOGRAFIE THE FAMILY AND THE LAND: SALLY MANN

26/9 tot 10/1/10, Fotomuseum Den Haag

Haar opgroeiende kinderen, de natuur in haargeboortestaat Virginia, de geschiedenis van de Deep South en een occasioneel lijk in een forensische tuin vormen de zwart-witte wereld vanfotografe Sally Mann. Foto: (Virginia #42), 2004, gelatinezilverdruk.

fotomuseumdenhaag.nl

9. FILM 24E FESTIVAL INTERNATIONAL DU FILM FRANCOPHONE

2-9/10, Namen

Je zou het in deze hoogdagen van de Vlaamse cinema haastvergeten, maar er bestaat ook nog zoiets als de film francophone. FIFF serveert het beste van wat die wereldwijd te bieden heeft. 150 films uit 70 landen, met onder meer Nabil Ben Yadirs Les Barons (foto) en Nassim Amaouches Adieu Gary. fiff.be

10. FOTOGRAFIE PAUL KOOIKER. CRUSH

Tot 22/11, Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

Een naakt model, een duistere kamer, her en der verspreide kussens, een omvergelopen fauteuil: bevredig uw voyeuristische kantje met de stijlvol bedachte scènes van fotograaf Paul Kooiker.

boijmans.nl

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content