1. LICHTFESTIVAL

SOLSTIS: Kunst-licht

Tot 5/1/09, diverse locaties, Brussel

Lichtgevende cadeaus aan de Naamse Poort, een groen snoer langs de Kunstlaan of de Dexiatoren ingepakt in lichtpapier: Brussel bewijst met Solstis dat lichtkunst meer kan zijn dan een kerstboom met wat lampionnen op de Grote Markt.

solstis.be

2. Party time: BEATS OF LOVE

31/12, Vooruit, Gent

Vergeet 2008, lang leve 2009! Vooruit zet het nieuwe jaar liefdevol in met een stoet leuke namen als Les Petits Pilous, Ultravid en Tomas Andersson. ‘ 1, 2, 3, 5, 6, 9. Me and my babe gonna have a good time.

vooruit.be

3. Party time: NEW YEAR’S EVE PARTY

31/12, Petrol, Antwerpen

Eveneens een waardig alternatief voor Het Swingpaleis: aftellen op de New Year’s Eve Party in Petrol. Josz LeBon, Guy-ohm en Fredo & Thang doen hun best om Felice te doen vergeten.

petrolclub.be

4. Party time: SUPERNOVA

31/12, Culture Club,St-Pauls Square, Gent

Mocht u zich ten slotte afvragen waar schoon volk als Ed & Kim, Jan Van Biesen en The Glimmers de jaarwisseling doorbrengen: ze draaien plaatjes op Supernova, het pijnlijk hippe eindejaarsfeest van StuBru. Dans u een weg naar 2009 in Culture Club en St-Pauls Square.

stubru.be

5. EXPO

NICOLAI ABILDGAARD

Tot 9/2/09, Louvre, Parijs

Verlegen om een excuus om nog eens naar Parijs af te zakken? Het Louvre toont het werk van Nicolai Abildgaard, een Deens schilder, beeldhouwer en tekenaar uit de 18e eeuw met een voorliefde voor classicisme en romantiek. De ideale gelegenheid dus om uw kennis over de man eens op te frissen. Foto: De Gewonde Philoctetes

louvre.fr

6. FOTOGRAFIE

WALTER CARONE

Tot 25/1/09, CultuurcentrumDe Spil, Roeselare

Prille schoonheden, hoeren, kunstenaars, criminelen en sterren: in het Parijs van de vorige eeuw fotografeerde Walter Carone vijftien jaar lang al wie hij tegenkwam. Het feest van de actualiteit in zwart-wit.Foto: Catherine Deneuve, janvier 1963.

despil.be

7. FILM

JONG PUBLIEK: BEBERT ET L’OMNIBUS

28/12, Filmmuseum (bis), Brussel

Mocht u niet weten wat te doen met de kids: Het Filmmuseum brengt Bébert et l’omnibus weer op het grote scherm. Deze Franse komische familieklassieker van Yves Robert over een uk die op de trein zijn grote broer kwijtraakt, is efficiënter dan Rilatine.

filmarchief.be

8. EXPO

JEAN-MARC BUSTAMANTE

Tot 25/2/09, Mac’s, Le Grand Hornu;tot 1/2/09, Bozar, Brussel

MAC’s haalde een van de grootste Franse kunstenaars van deze tijd naar ons land en liet hem lustig zijn ding doen. Het resultaat – een mix van fotografie, sculptuur en schilderkunst – laat zich bewonderen in Le Grand Hornu en Bozar.

mac-s.be bozar.be

9. EXPO

PANAMARENKO POSTERS

Tot 18/1/09, MuHKa, Antwerpen

‘Ik gebruik de affiche om al op voorhand de droom van waarmee ik bezig ben, te laten zien, aldus Panamarenko. MuHKa bundelde tachtig posters van 1965 tot nu van een kunstenaar die de wereld naar zijn hand zet.

muhka.be

10. FILM

DE KEUZEVAN DE KRITIEK

3-30/1/09, Filmmusuem, Antwerpen

There Will Be Blood,No Country For Old Men, Waltz With Bashir en Into The Wild: jawel, 2008 was weer een fijn filmjaar. Opdat u de driehonderd releases niet zelf zou moeten doorworstelen, vat het Antwerpse Filmmuseum het filmjaar samen in tien keuzes van tien Vlaamse recensenten.

muhka.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content