1 FOTOGRAFIE TRANSPHOTOGRAPHIQUES

13/5 tot 12/7, Maison Photo, Rijsel

Transphotographiques richt zijn lens op Europa en kijkt wat jongefotografen van Moskou tot Parijs over de staatkundige en culturele grenzen van de EU te zeggen hebben. Een staalkaart van hedendaags Europees fotografietalent.

transphotographiques.com

2 FILM JOHN HUSTON – 4 FILMS NOIRS: THE MALTESE FALCON;KEY LARGO; THE ASPHALT JUNGLE; PRIZZI’S HONOR

Tot 26/6, Flagey, Brussel

‘When you’re slapped, you’ll take it and like it.’ Cooler dan Humphrey Bogart (foto ‘Key Largo’) worden filmhelden toch nooit meer, en dus haalde Flagey vier films noirs van regisseur John Huston van onder het stof. Uitsluitend voor hardboiled gunsels and knockout dames. flagey.be

3 STRIPS/ EXPO GOSCINNY 1955-1961

Tot 25/9, Stichting RaymondLeblanc (Kuifjebuilding), Brussel

Zonder René Goscinny geen Asterix en geen Lucky Luke (foto). Deze expo zoomt in op de Belgische jaren van de Franse strip-scenarist en diens samenwerkingen met Uderzo, Franquin en de andere tekenaars van Journal Tintin. fondationrleblanc.be

4 EXPO DE DEMAIN À DELVAUX

Tot 28/6, Musée du Grand Curtius, Luik

Trams, treinen en een occasionele blote tiet – De Demain à Delvaux zocht uit hoe Paul Delvaux aan zijn bijnaam van ‘stationsschilder’ is gekomen. Foto: ‘L’âge de fer’, 1951.

destinationsdelvaux.be

5 FILM+CONCERT KRIS DEFOORTBEGELEIDTL’HIRONDELLE ETLA MESANGE

11/5, Bozar, Brussel

Componist Kris Defoort dook het compleet vergeten, in België gedraaide L’Hirondelle et la Mésange uit 1920 op en besloot prompt er een soundtrack voor te schrijven. Het resultaat hoort u live in Bozar.

bozar.be

6 EXPO GERHARD RICHTER: PORTRAITS

Tot 31/5, National Portrait Gallery, Londen

’s Werelds grootste nog levende schilder, wordt hij wel eens genoemd;en wie één blik werpt op zijn Ella (foto) of TanteMarianne kan niet anders dan het daar mee eens zijn. De National Portrait Gallery brengt een overzicht van het werk van Gerhard Richter, de man die wazig schilderen tot een kunst verhief.

npg.org.uk

7 FESTIVAL 62e FILMFESTIVAL VAN CANNES

13 tot 24/5,Cannes

De nieuwe PedroAlmodóvar (foto),de nieuwe Ang Lee,de nieuwe Ken Loach, de nieuwe Lars Von Trier, de nieuwe Haneke én Inglorious Basterds, de nieuwe Tarantino, in competitie: jawel, het wordt een heuse parade van Grote Regisseurs op La Croisette. Allez venez!

festival-cannes.com

8 FILM 7e HONG KONG PANORAMA

Tot 31/5, MuHKA, Antwerpen

Hongkong cinema is meer dan John Woo en Jet Li, bewijst MuHKA nu al voor de zevende keer op rijmet Hong Kong Panorama. Opnieuw het beste van de recente Hongkongse filmproductie én een special rond filmlegende Tsui Hark.

Foto: ‘ City Without Baseball’ van Lawrence Ah Mon

muhka.be

hongkong-eu.org

9 CONCERT KARKWA

13/5, Vooruit, Gent

Canadese rock en français van de makers van ‘De Beste Plaat van 2008’, aldus muzieksite Bande à Part, en dat gratis in de Vooruit? Het afzakken waard, dachten wij zo.

vooruit.be

10 EXPO WILLIAM BLAKE

Tot 28/6, Petit Palais, Parijs

Petit Palais toont het grafische werk vanWilliam Blake, de achttiende-eeuwse dichter-gravurist met het hoogste rock-‘n-rollgehalte. Bad Religion, Bob Dylan en The Doors hebben hun liefde voor hem al bezongen, nu ú nog.

petitpalais.paris.fr

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content