Vanuit de Romeinse Santa Maria Maggiore vertelt Feyten over zijn internetgebruik. Hij doet wel meer dan enkel reisjes boeken.

Reisje volledig online vastgelegd?

Inderdaad! Van het vliegtuigticket over het hotel tot de bezienswaardigheden. Ik ga al een jaar of zeven niet meer naar het reisbureau. Neem nu de site booking.com, daar vind je goedkope hotelkamers én je kan er het advies van andere reizigers nalezen. Tja, ik kan me het leven zonder internet niet meer voorstellen.

Zijn er sites die je dagelijks bezoekt?

Als gay surf ik toch wel regelmatig naar gaybelgium. be, omdat die heel veel nieuws verzamelen, zoals over executies van homojongeren in Iran. En voor het werk gebruik ik héél veel Wikipedia, Google en allerlei nieuwssites.

In wat uit zich die verknochtheid aan het net nog?

Wel, we hebben op de redactie één dag zonder computers gezeten: grote paniek! Zonder internet raken wij haast niet aan nieuws, informatie of contactpersonen. Voor het monteren hebben we dan weer ons eigen softwareprogramma nodig. Het is misschien vreemd, maar aan radio maken komt geen plaat of cd meer te pas.

Hoe sta je tegenover pure internetradio?

Volgens mij kunnen dat kweekvijvers zijn voor jong talent. Ik heb een tijd als VRT-coördinator diversiteit gewerkt, en ik vind dat er nog steeds te weinig allochtonen te horen of te zien zijn. Misschien kunnen zij zo opgemerkt worden, zoals Radio KifKif deed.

Je collega Koen Fillet is een blogger. Jij ook?

Neen, behalve die van Fillet lees ik er geen. Of toch: pepysdiary. com. Eigenlijk is dat het dagboek van een Londense hoogwaardigheidsbekleder uit de 17e eeuw, alleen wordt het zo trouw als een blog gepost. Elke dag lees je zijn belevenissen van bijna vierhonderd jaar geleden, zelfs over zijn hoerenbezoek.

Heb je ook lees- en literatuurtips online?

Librarything.nl is wel een fijne site. Daar kan je – tot zekere hoogte zelfs gratis – je eigen bibliotheek online zetten en je voorkeuren met die van anderen vergelijken. Het is in zekere zin ‘de grootste boekenclub ter wereld’. En je komt in contact met mensen die een griezelig gelijkaardige smaak hebben.

Koop je ook boeken via het internet?

Boeken, én dvd’s én zelfs een computer. Voor boeken is er de klassieker amazon. com, maar ook de Noord-Nederlandse boekhandel op nnbh.com en de BBC-shop op bbcshop.com. Trouwens, er zijn heel wat boeken waarvan de rechten zijn vervallen en die je gratis kan downloaden. Het hele oeuvre van Jane Austen bijvoorbeeld.

Nog een aanrader?

Misschien eentje voor Yves Leterme : david. national-anthems.net. Blijkbaar heeft die jongen dezelfde vreemde hobby als ik, namelijk nationale volksliederen. Je vindt er de tekst van álle hymnen.

Vanaf deze week presenteert Flip Feyten samen met Koen Fillet opnieuw elke weekdag van 19 tot 20 uur het nieuwsprogramma Feyten of Fillet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content