Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Flashback naar Lost – ‘Flashforward’ is een verdienstelijke, maar mislukte poging om in te pikken op het succes van ‘Lost’.

Reeks: ** Extra’s: * Walt Disney Home Entertainment Reeks. Als u bij de start van Flashforward niet aan Lost denkt, dan is daar maar één verklaring voor: u hebt Lost niet gezien. De parallellen zijn zo duidelijk dat je er niet naast kunt kijken. Flashforward draait rond een mysterieuze gebeurtenis waarin mensen wereldwijd gedurende precies 137 seconden een black-out krijgen, waarin ze heel even kunnen zien hoe hun leven zes maanden later zal verlopen. De reeks opent met beelden van een dubbelganger van Jack Sheppard (FBI-agent Mark Benford, gespeeld door Joseph Fiennes) die wakker wordt te midden van de chaos ten gevolge van de black-out en hulp moet proberen te bieden aan de slachtoffers. En oh ja, er wandelt in die eerste minuten om onverklaarbare redenen ook een exotisch dier door het beeld, geen ijsbeer weliswaar, maar een kangoeroe.

Net als Lost probeert Flashforward verhalen rond het centrale mysterie te mengen met de privésores van de personages. Mark gaat samen met zijn FBI-collega’s op zoek naar de oorzaak van de black-out, waarbij hij natuurlijk een hoop andere bizarre fenomenen ontdekt – zoals een raadselachtige kraaiensterfte in de Somalische woestijn jaren geleden. De blik in de toekomst zorgt echter ook voor heel wat kopzorgen in zijn privéleven: zo zag Marks vrouw hoe ze haar man aan het bedriegen was, terwijl een van zijn collega’s gewoon niets te zien kreeg, waaruit hij concludeert dat zijn dood nakende is. Zij vragen zich dus af of de toekomst überhaupt te veranderen is, een hersenbreker waarmee de overlevenden van Oceanic 815 ooit ook zaten.

Flashforward – gebaseerd op het gelijknamige boek van Robert Sawyer – werd bij de start op de Amerikaanse tv eind 2009 schaamteloos gepromoot als ‘de nieuwe Lost‘ – ook de reclamebeelden leken bijvoorbeeld erg goed op die van het voorbeeld. Er was echter één probleem: het Amerikaanse publiek bleek genoeg te hebben aan de oude Lost en na een redelijk sterke start zakten de kijkcijfers in elkaar. Dat is begrijpelijk, want de makers slagen er niet in om het intrigerende concept – die flashforward blijft een sterk gegeven – echt uit te buiten. Eigenlijk had er rond die black-out een uitstekende thrillerreeks gemaakt kunnen worden, maar in de praktijk is Flashforward door de vele nevenverhalen en enkele ongeloofwaardige wendingen weinig meer dan een middelmatige 24 – een van de bedenkers kwam trouwens uit de stal van Jack Bauer.

Gezien het gebrek aan succes werd Flashforward logischerwijs stopgezet, alleen gebeurde dat net iets te laat: toen de finale opgenomen werd, dachten de makers namelijk dat ze nog een tweede seizoen zouden krijgen. Het gevolg is dat je in de laatste aflevering (die zich afspeelt zes maanden na de start) wel ontdekt of de flashforwards uitkomen, maar er ook nog eens een cliffhanger ter grootte van ‘We have to go back, Kate!’ bovenop krijgt.

Extra’s. Interviews, gewiste scènes en enkele korte docu’s.

Win 2 exemplaren van Flashforward Zie pagina 6. TRAKTEERT OP KNACKFOCUS.BE

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content