FIONA MOZLEY

© Heidi Stoner

1 Je hebt middeleeuwse geschiedenis gestudeerd. Heeft die achtergrond Elmet beïnvloed?

Fiona Mozley: Ja en nee. Het is natuurlijk een hedendaagse roman, maar ik ontken niet dat ik af en toe leentjebuur heb gespeeld hij de middeleeuwse literatuur. Wie Noord-Engelse wouden zegt, denkt natuurlijk meteen aan Robin Hood. Wij kennen hem vooral in zijn Hollywood-outfit, maar hij komt heel vaak terug in traditionele verhalen uit Nottinghamshire, Lincolnshire en Yorkshire. Hij is de held die alleen in het woud ging leven. Dat is ook wat Daniel, Cathy en hun vader doen. Zij zijn de hedendaagse vogelvrijverklaarden die in een feodaal georganiseerde maatschappij terechtkomen, zoals je die in de veertiende eeuw nog zag.

2 Elmet is een heel mannelijk en agressief boek, verteld vanuit het perspectief van een knaap van een jaar of veertien. Dat verwacht je niet direct van een jonge vrouwelijke schrijfster.

Mozley: Waarschijnlijk niet, maar ik wilde een western schrijven en dus moesten er van die extreem mannelijke personages in. Daniel is inderdaad een jongen, dus moest ik me in het hoofd van zo’n veertienjarige wurmen. Maar tezelfdertijd wilde ik die clichés ook in vraag stellen. Is Daniel wel een echte jongen? Zit hij niet ergens tussen jongen en meisje in? En is Elmet wel het verhaal van die vader die voor zijn gezin opkomt, zoals je zou verwachten van een traditionele western? Of is het toch eerder Cathy die hier op haar onopvallende manier de hoofdrol speelt?

3 Wat dacht je toen je vernam dat je genomineerd was voor de Booker Prize?

Mozley: ‘Mijn redacteur belde en zei dat Elmet op de longlist stond. Ik viel volledig uit de lucht. Het boek was toen nog niet uit en ik wist helemaal niet dat het ingestuurd was. Dat Elmet nadien ook nog eens de shortlist haalde, was helemaal te gek. Zelf had ik mijn roman nooit met de Booker vereenzelvigd: met zijn landelijke setting en gewelddadige plot steekt hij erg af tegen de traditionele Booker-boeken, die het van hoofse manieren in een stadsomgeving moeten hebben. Die nominatie heeft mijn leven veranderd. Ik werk nog wel halftime in een boekhandel, maar alleen omdat ik het graag doe. En binnenkort komt ook nog eens nieuws over de verfilming van Elmet!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content