Dimitri Dewever medewerker Trends

Vechtlegende Mortal Kombat maakt zijn debuut op PlayStation 4 en Xbox One. Maar houdt de stokoude gameplay vandaag nog steek?

ALL-STAR

Na de reboot uit 2011 rolt Mortal Kombat in deze tiende editie andermaal met de virtuele spierballen. De vierentwintig speelbare vechtersbazen en -bazinnen zijn deze keer elk beschikbaar in drie varianten met een andere vechtstijl. Onder de oudgedienden herkent u onder meer übermacho Johnny Cage, de zuurspuwende Reptile en de geslepen sombrerowerper Kung Lao. Vers bloed is er van Cassie Cage (dochter van) en het onafscheidelijke duo Ferra & Torr (gebaseerd op MasterBlaster uit de film Mad Max: Beyond Thunderdome). Bijkomende personages, waaronder filmslasher Jason Voorhees (Friday the 13th) en de Predator uit de gelijknamige franchise zijn beschikbaar voor wie extra geld veil heeft voor contentpakketten.

VERHAALMODUS

Yep, er is ook weer een scenario voorhanden waarin je aan je aanvals- en verdedigingstechnieken kunt werken. Bij vroegere Mortal Kombat-games was dat vooral een zoethoudertje – als intermezzo tussen of als voorbereiding op knokpartijen tegen een tweede menselijke speler – in MK X oogt de verhaalmodus filmischer dan ooit. Wat niet wegneemt dat de plotwendingen en de sporadische quick-time events zelfs MK-veteranen bij momenten de wenkbrauwen zullen doen fronsen. Alles draait hierbij om de gevallen god Shinnok, die met de hulp van een leger ondoden de wereld wil veroveren. Een speciaal team knokhelden probeert daar een ninjastokje voor te steken.

KLONTERS & BELLEN

MKX biedt uitgebreide mogelijkheden om gevechten online tegen andere spelers te beslechten, én er zijn heel wat bijkomende attracties, zoals de Test Your Might-minigames, die je vingervlugheid testen, en de Choose Your Luck-modus, waarbij meer dan 100 chaos veroorzakende modifiers wedstrijden compleet ontregelen. Met de Koins die je verzamelt, speel je nog extra items vrij. Het bloedvergieten en de morbide Fatalities en Brutalities ogen gruwelijker dan ooit: lichamen worden opengereten, torso’s verscheurd, gezichten afgehakt, nekken gebroken en schedels afgerukt. Het resultaat heeft iets van een compleet uit de hand gelopen Amerikaanse worstelshow: brutaal en over the top, maar in se cartoonesk zinloos geweld.

VERDICT

Mortal Kombat X is grootser én goorder dan eender welke voorgaande episode. Dit is dé editie waar liefhebbers zo op hadden gehoopt. Grafisch – qua animaties en gelaatsuitdrukkingen – is het spel net geen nieuwe trendsetter. Met de variabele personages biedt de gameplay het beste van twee werelden: tactische diepgang voor wie uren wil spenderen aan het onder de knie krijgen van de beste moves van zijn favoriete personage en ongebreidelde fun voor onbezonnen knoppenrammers die snel wat stoom willen aflaten. Als je echt alles uit deze game wilt puren, moet je wel extra downloadbare content aankopen. Geen flawless victory, maar het scheelt maar een haartje.

MORTAL KOMBAT X

PC ? PS4 ? XBOX ONE

WARNER BROS.

GAMEPLAY ****

GRAFIEK ****

GELUID ****

FOCUS TRAKTEERT

WWW.KNACKFOCUS.BE

Win 5 x Mortal Kombat X:

3 x voor PlayStation 4 en 2 x voor Xbox One. Kijk snel op pagina 5

DIMITRI DEWEVER

Partner Content