GUS VAN SANT

VS 2000, MET SEAN CONNERY, ROB BROWN, F. MURRAY ABRAHAM. 0.00 – EEN

FINDING FORRESTER

Finding Forrester is samen met het commerciële succes Good Will Hunting Van Sants meest conventionele en minst interessante film. Het Portland-boegbeeld van de onafhankelijke Amerikaanse film draaide dit drama over een interraciale mentor-leerlingrelatie in opdracht van Columbia Pictures, als experiment om te kijken of hij zichzelf kon ‘uitlenen’, precies zoals de regisseurs dat vroeger tijdens het studiosysteem deden. Bovendien had hij nog nooit met een grote ster van het kaliber als Sean Connery gewerkt en zou hij eindelijk ook eens een mainstream-drama kunnen regisseren in de lijn van Ordinary People en On Golden Pond, films die hij als twintiger gezien en geapprecieerd had.

Het verhaal over de onmogelijke vriendschap tussen Forrester en Jamal Wallace, een charismatische auteur die niets meer schreef sinds hij veertig jaar geleden de Pulitzer-prijs won en een 16-jarige zwarte basketbalster uit de Bronx die er stilletjes van droomt om schrijver te worden, is veel te conventioneel en stereotiep sentimenteel uitgewerkt om te kunnen beklijven. Zowel Connery, een kruising tussen J.D. Salinger en John Kennedy Toole, als de jonge debutant Brown leggen veel passie in hun vertolking, maar het scenario van Mike Rich is clichématig.

The Prince and the Pauper * Richard Fleischer, VS-GB, 1978. De overdadige decors en de indrukwekkende cast, van Oliver Reed, Mark Lester, Charles Heston, George C. Scott tot Raquel Welch, zijn de belangrijkste wapenfeiten van deze Mark Twain-verfilming over de persoonswisseling tussen een arme jongen en de kroonprins van Engeland. In de Errol Flynn-swashbuckler uit 1937 zat meer viriele vaart en avontuur. Ook bekend onder zijn Amerikaanse titel Crossed Swords (13.35 – één) l A Midsummer Night’s Dream * Michael Hoffman, VS-IT-GB, 1999. De Bards meest populaire romantische komedie, getransponeerd naar Cinecittà en Toscanië op het einde van de 19e-eeuw. Een getalenteerde sterrencast, waaronder Kevin Kline, Michelle Pfeiffer en Stanley Tucci, in een veel te drukke droomachtige fantasie (15.40 – VTM) l Molokai (0) Paul Cox, B-NL 1999. De Vlaamse pater en leprabestrijder Damiaan heeft de shortlist van de ‘Grootste Belg’-verkiezing gehaald. Of deze ontzettend teleurstellende biopic, naar een scenario van Gandhi-scenarist John Briley, hem extra stemmen zal opleveren, is nog maar de vraag. Een van de duurste Belgische films ooit. (21.00 – La Deux)

Luc Joris

Partner Content