Joseph L. Mankiewicz

Patrick Brion, Editions de La Martinière, A 49 l De scheermesscherpe dialogen overheersen in de hautaine films van scenarist-regisseur Joseph L. Mankiewicz ( All About Eve, Five Fingers, Cleopatra), maar dit royaal geïllustreerde boek onthult ook het visueel patina, de decoratieve retoriek en de morbide glamour in het werk van deze woordkunstenaar, geobsedeerd door samenzweerders, intriganten en demagogen.

Chaplin in pictures

NBC Editions, A 49 l Een schitterende verzameling op hoogglanzend papier van filmstills, setfoto’s, werkopnamen, affiches en portretten door andere kunstenaars van de beroemdste filmster die de wereld ooit heeft gekend. Dient ook als officiële catalogus bij de Charlie Chaplin-expositie die nog tot 15 januari te zien is in de Kunsthal in Rotterdam.

Film Posters of the 60s

Tony Nourmand, Graham Marsh, Evergreen Taschen, A 10 euro l De essentie van de turbulente sixties samengebald in een collectie posters van iconografische films, van Bond tot Barbarella, van de Franse nouvelle vague tot het Britse kitchen sink-drama. In dezelfde reeks werden ook filmposters uit de jaren 30, 40, 50, 70, 80 en 90 gebundeld.

Moving Pictures!

Skrebneski, Cinema/Chicago, A 65 l Veertig jaar glitter, glamour en sexy poses op het filmfestival van Chicago gezien door huisfotograaf Victor Skrebneski, die met zijn portretten van François Truffaut, Bette Davis en Orson Welles en zijn speels provocerende posters van schaars geklede supermodellen het festival een forse visuele signatuur gaf.

A History of Photography

The George Eastman House Collection, Taschen, A 10 l De geschiedenis, de technologie, de esthetiek en de impact van de fotografie van 1839 tot nu, met een selectie van het werk van de allergrootste fotografen en een verklarende lijst van vaktermen.

Star Wars: The Ultimate Visual Guide

Ryden Windham, Dorling Kindersley, A 20

‘Ultimate’ in de titel mag u letterlijk nemen. Van uitleg over de personages en de verhalen tot foto’s van de decors, de special effects en zelfs de merchandising: The Ultimate Visual Guide is een passend slotakkoord bij de grootste saga uit de filmgeschiedenis.

Close-up

Mark Cousins, Van Holkema & Warendorf, A 40 l Indrukwekkend overzicht van de wereldgeschiedenis van de film: geen oeverloze opsomming van feiten, data, namen en titels, maar een brede visie op het medium, met provocerende interpretaties, evenveel aandacht voor wereldcinema als voor Hollywood, een knappe synthese van de digitale revolutie en een kordate verwerping van de these dat film een uitstervende kunst is.

Jean Renoir

Célia Bertin, Editions du Rocher, A 23 l Meeslepende biografie van de Franse grootmeester die als geen ander ‘le spectacle de la vie’ voor de lens toverde.’ Célia Bertin brengt ook de grote bloeiperiode van de Franse cinema in de jaren dertig overtuigend tot leven.

Erotic Cinema

Douglas Keesey, Paul Duncan, Taschen, A 15 l Sinds de eerste filmkus in 1896 voor een storm van verontwaardiging zorgde, is het doorbreken van seksuele taboes een favoriete missie van sterren en filmmakers. Deze met weelderig naakt geïllustreerde uitgave traceert het verleggen van de grenzen – van de suggestieve erotiek uit de stille film tot de expliciete copulatie uit de permissieve tijden.

1001 Films

Steven Jay Schneider, Librero, A 20 l Een internationaal team van filmscribenten zwaait deskundig de lof over de 1001 films die u voor u dood gaat absoluut moet gezien hebben, van Le Voyage dans la lune (1902) van Méliès tot de recente Oscarwinnaar Million Dollar Baby van Clint Eastwood.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content