FILM VAN DE WEEKWEEKEND***

TOM CULLEN in WEEKEND. Misschien de beste homofilm ooit, volgens Bret Easton Ellis.

Dinsdag 14/8, 23.00 – Sundance Channel. Andrew Haigh, GB 2011

‘Mogelijk de beste film over homomannen ever’, twitterde schrijver Bret Easton Ellis toen deze Weekend vorig jaar uitkwam. Het is de derde langspeelfilm van Andrew Haigh, gewezen assistent-monteur en de nieuwe hoop van de Britse queercinema – en dat was nodig, sinds de dood van Derek Jarman, ondertussen al 18 jaar geleden.

Haigh draaide dit romantische docudrama in zestien dagen en voor nauwelijks 100.000 pond. Om het even te situeren: denk aan een fijne praatfilm als Before Sunrise maar dan met twee praatgrage jonge mannen, dertigers, die verliefd zijn op elkaar in plaats van een druk babbelend heterostel. Russell (Tom Cullen) is een wat verlegen en eerder introspectieve badmeester die niet met zijn homoseksualiteit te koop loopt. Glen (Chris New) is een onrustige en extraverte aspirant-artiest die aan een nieuwe kunstinstallatie voor een tentoonstelling werkt. Ze ontmoeten elkaar in een homobar en wat begint als een dronken onenightstand in Russells flat groeit uit tot een lang en gelukkig weekend vol fijne seks, wat coke, veel luiermomenten en vooral lange, diepzinnige gesprekken en intense discussies over liefde, relaties, seks, het homohuwelijk, hun persoonlijkheden en hun toekomst.

De digitale camera registreert alles heel naturalistisch, waardoor je het gevoel hebt dat je naar een documentaire kijkt. Wat deze exploratie van de ziel en de persoonlijkheid van deze jonge mannen zo bijzonder maakt, is dat er een vertederende oprechtheid van uitgaat. Het blijft ook een heel herkenbare film over vragen en twijfels die iedereen bezighouden wanneer je in een nieuwe relatie stapt of een onenightstand probeert te rekken. Geef je je onmiddellijk bloot en ben je meteen volledig jezelf of leert de ander je pas na verloop van tijd kennen zoals je echt bent, waardoor je misschien niet meer aan de verwachtingen voldoet? Weekend laat mooi zien hoe Russell en Glen de antwoorden op zulke vragen achterhalen terwijl ze elkaar ontdekken. Weekend is niet toevallig in een buitenwijk van Nottingham gesitueerd. Haigh ziet zijn film als een soort update van het eveneens in Nottingham opgenomen Saturday Night and Sunday Morning, een angry young men-drama van Karl Reisz over outsiders uit de arbeidersklasse die hun plaats proberen te vinden in de wereld rondom hen.

LUC JORIS

Partner Content