Filip Joos

Van op het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika houdt Filip Joos contact met zijn vrouw via MSN chat. © © VRT

Ben je daar helemaal van de wereld afgesloten?

Een beetje wel. Ik verblijf in een ministadje waar ze een groot stadion hebben neergepoot. Gelukkig loopt het internet hier wel vlot. Bellen naar België is nogal duur, maar via MSN kan ik wel met mijn vrouw chatten. Ik was net tegen haar aan het praten.

Lees je hier ook elke dag je krant?

Gelukkig heb ik een online abonnement op kranten als L’équipe en La Gazetta dello Sport, want een papieren versie van die kranten vind je hier niet. Al vind ik het handig om zo alles te kunnen volgen, ik erger me dood aan het niet tastbaar zijn van een online krant.

Geen fan van lezen op het scherm?

Neen. Op het vliegtuig zat er naast mij een dame die trots haar iPad bovenhaalde. Dat is een fantastisch toestel, maar ik vraag mij af waarom je het nodig hebt. Print moet overleven, vind ik, al moet er misschien wel uitgekeken worden naar milieuvrien-delijker opties.

Ben je dan ook geen grote aanhanger van alles wat digitaal is?

Toch wel, het internet ís geweldig. Ik mail ook veel met vrienden, zeker als je zo’n maand van huis bent. De website van Gazetta dello Sport is mijn bijbel – en mijn homepage. Al moet ik wel bekennen dat ik haast nooit naar deredactie.be surf. Ik ben opgegroeid met teletekst en gebruik dat nog altijd. Van alle zenders samen zal ik wel zo’n vijfhonderd teletekstpagina’s uit het hoofd kennen. Ja, ik ken er mijn weg.

Waag je je ook op sites als Facebook?

Neen, ik weiger mij aan te melden. Ik vrees dat dan zoveel supporters met mij zullen willen discussiëren of die ene penalty nu terecht was of niet. Nu krijg ik daar ook mails over, maar dat is gefundeerde commentaar waarop ik dan ook graag antwoord, geen ordinair gescheld. Ik begrijp de aantrekkingskracht wel, en mijn vrouw zit ook op Facebook. Ik zou het wel willen proberen, op voorwaarde dat ik het kan beperken tot een vriendenkring van zowat tien mensen.

Heb je het gevoel dat het soms wat overweldigend is?

Zeker. Ik bereid me altijd goed voor op een match door research te doen, maar nu kan ik bezig blijven. Fifa.com alleen al biedt zo ongelooflijk veel informatie genre ‘wist je dat speler x tijdens die match exact evenveel scoorde als zijn vader zoveel jaar eerder’. Het komt er dus echt op aan om te selecteren.

‘Ballenjongen’, het boek van Filip Joos, ligt nu in de boekhandel.

Met bijdragen van Stijn Van Kerkhove, Dimitri Dewever (games), Jill Mathieu (iLife)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content