Fien Troch loopt naar eigen zeggen vijf jaar achter als het op nieuwe snufjes aankomt. Al doet ze dit interview wel met een hippe handsfree set.

Geen grote fan van elektronica?

Ik word wat nerveus van die dingen, en ik loop altijd achter. Een tijdje geleden had ik een pagina op MySpace, maar die vergat ik altijd te checken. Dat systeem van virtuele vriendschap voelt voor mij nogal ongemakkelijk aan. Ik ben rustiger zonder dat net. Skypen doe ik soms wel, maar zelfs dan vraag ik me af waarom we niet gewoon afspreken.

Je blijft dus wel proberen, ondanks het feit dat je geen fan bent.

Ja, vaak surf ik uit verveling. En ik ben verslaafd aan mailen. Zodra ik het geluid van een nieuwe mail hoor, kan ik geen twee seconden wachten om hem te lezen. Het is leuk dat studenten mij mailen of mensen mij laten weten dat ze mijn werk waarderen, maar de laatste tijd wordt het wat veel. Soms vind ik het een last dat je tegenwoordig zo makkelijk bereikbaar bent.

Werkt het internet ook in je nadeel als je een beetje bekend bent?

Soms wel. Ik probeer wel te controleren wat er op het net over mij verschijnt, maar je hebt er weinig vat op. Bovendien vreet het energie. Gelukkig zit ik niet in het roddelcircuit. Ik denk wel dat mijn werk op blogs en zo besproken wordt, maar daar begint mijn onwetendheid. Ik zet me er niet aan, want ik vind het behoorlijk vermoeiend om al die meningen te lezen.

Zijn er andere dingen waarvoor je wel graag online gaat?

Vroeger kocht ik de krant, nu check ik ’s morgens standaard. be terwijl ik mijn boterhammen eet. Ik lees ook graag onnozele praat over celebrities, maar die pagina’s klik ik snel weer dicht. Imdb. com is dan weer de ideale tool voor elke filmmaker. Ik zoek er regelmatig dingen op voor mijn werk.

Koop je ook films online, ter inspiratie?

Kopen wel, maar downloaden niet. Ik ben daarin heel ouderwets. Vroeger was de kwaliteit heel slecht, idem met muziek. Bovendien heb ik graag een schijfje met bijbehorende doosje in handen. Zulke dingen koop ik wel online. Voor boeken daarentegen blijf ik naar de bibliotheek gaan, dat blijft toch een meerwaarde. Mijn budget laat het niet toe om veel te kopen, maar ik winkel graag op amazon. com – en enkel daar omdat ik bang ben elders opgelicht te worden. Ik doe wel aan e-banking, maar blijf toch voorzichtig.

Alles bij elkaar beschouwd ben je behoorlijk actief online.

Het valt beter mee dan ik dacht. Ik gebruik mijn laptop wel de hele dag, maar veel meer dan de basisfuncties haal ik er niet uit. Bovendien word je van al die gemakken van het internet

behoorlijk lui.

Unspoken, de nieuwe film van Fien Troch, is vanaf 18 maart te bekijkenin de bioscoop.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content