Fien De Meulder

© © Koen Broos / GF

1 Een jonge moeder schrijft een roman over het leven van een jonge moeder. Je hoort me al komen.

Fien De Meulder: O ja, dat had ik verwacht, maar ik kan je verzekeren: deze roman is níét autobiografisch. Ik zat thuis met twee kinderen en vond het raar dat iedereen een lichaam en verlangens heeft, maar blijkbaar niemand daarover wil spreken. Alle mensen met kleine kinderen hebben problemen om een echte connectie te maken. We laten ons toch allemaal ’s avonds wel eens op de zetel vallen terwijl we ons afvragen met wie we nu echt gesproken hebben en wat we nu echt hebben gedaan? Dit boek gaat dus niet over mij, maar over iedereen.

2 Je roman speelt in de bijzondere wereld van de expats. Hoe heb je die leren kennen?

De Meulder: Mijn man is een Schot die ik ontmoet heb toen ik in Edinburgh studeerde. Nadien is hij met me meegekomen naar België. Ik heb daardoor veel expatvriendinnen, vooral Britse en Amerikaanse. We denken nogal makkelijk dat alle expats rijk en verwaand zijn, en die bestaan, maar de overgrote meerderheid zijn gewone mensen met een normale job. Heel veel expats zijn verhuisd voor de liefde van hun leven, net zoals mijn man. En als je nog steeds zou denken dat mijn roman autobiografisch is, hij heeft hem gelezen en we zijn nog steeds samen. (lacht)

3 Zou je dit boek cadeau doen aan een koppel dat op trouwen staat?

De Meulder: Ja, zonder enige twijfel, omdat het een aantal ideeën doorprikt die de media ons opdringen en die volgens mij niet waar zijn. Jonggehuwden met kleine kinderen lijken op tv altijd zo glamoureus. Ze hebben het helemaal voor elkaar. De zon schijnt en alles lukt. Maak dat de kat wijs. Bovendien vind ik mijn boek ook heel hoopvol. Ondanks alles blijven mijn personages doorzetten. Ze willen er toch iets goeds van maken en tonen hoe het wel kan, door je kwetsbaar op te stellen, je masker af te zetten en je te tonen zoals je bent. Misschien kunnen mensen die van plan zijn in het huwelijk te treden daar wel iets mee, en zal hun huwelijk daardoor meer kans op slagen hebben.

(M.V.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content