Ook deze zomer regent het filmfestival(letjes), evenementen en openluchtprojecties vol onuitgebrachte films en reprises.

Ecran Total. Van 26 juni tot 3 september. Arenberg-Galeries, Brussel. Info: 02-512 80 63.

Het grootste, meest omvangrijke en langste zomerse filmevenement: zestig dagen lang worden over zeshonderd voorstellingen zestig films vertoond, een mix van klassiekers, onuitgegeven films, reprises en documentaires.

Aanraders: Time Code, een digitaal split screen-experiment van Mike Figgis; King Lear, een onuitgebrachte Cannon-productie van Jean-Luc Godard uit 1986; Desert Moon van de Japanse regisseur Shinji Aoyama ( Eureka); Platform van de Chinese regisseur Jia Zhang-ke ( Xiao Wu, artisan pickpocket); What Time is it There? van de leidinggevende Tawainese cineast Tsai Ming-liang; Hush! van de jonge Japanner Ryosuke Hashigushi; R-Xmas van Abel Ferrara. Eén reprise die u zeker niet mag missen: The Long Goodbye (1973), Raymond Chandler gezien door Robert Altman.

L’Age d’Or + Filmvondsten. Van 1 tot 16 juni. Filmmuseum, Brussel. Info: 02-507 83 70.

Het zuiverste cinefiele evenement: een twintigtal in België onuitgebrachte films uit zestien landen, gesprokkeld op diverse internationale filmfestivals. De jury reikt de L’Age d’or-prijs uit (voor een subversieve film in de geest van Luis Buñuel) en de Filmvondsten-prijs (10.000 euro) voor een film die nog geen Belgische verdeler heeft gevonden.

Aanraders:Japón, een schokkend mooi debuut van de Mexicaan Carlos Reygadas; Kedma waarin Amos Gitaï zijn versie geeft van de stichting van de joodse staat; Trouble every day, provocerende moderne vampierenfilm van Claire Denis; Le doux amour des hommes, de revelatie van een groot nieuw talent in de Franse film: Jean-Paul Civeyrac.

Tropic of Cancer. Filmzomeravonden in het Filmmuseum van Antwerpen. Van 1 tot 31 juli. Info: 03-233 85 71.

Er wordt gehoopt op tropische hitte op het binnenpleintje van het Koninklijk Paleis aan de Antwerpse Meir, want de in openlucht vertoonde films staan allemaal in het teken van warme exotische oorden, zijn afkomstig uit, of handelen over landen van de Kreeftskeerkring.

Aanraders:Amores Perros, het broeierige hondenverhaal van de Mexicaan Alejandro González Inarritu; Three Kings waarin David O. Russell de Golfoorlog bekijkt als een cynisch kwajongensavontuur; In the Mood for Love, Wong Kar-wai’s bedwelmende liefdeswals; You Only Live Twice, een van de betere Bond-films spelend in vernuftige en spectaculaire Japanse decors.

Wilkinson American Movie Day. In twaalf zalen van UGC De Brouckère, Brussel en in Metropolis Antwerpen. 3 juli (vanaf 23 uur) en 4 juli (de hele dag). Info:

www.skynet.be

De Amerikaanse nationale feestdag (‘ Fourth of July‘) wordt passend gevierd met dertien avant-premières uit Hollywood.

Aanraders:Insomnia, de langverwachte nieuwe thriller van Christopher Nolan ( Memento); de Tom Clancy-verfilming The Sum of all Fears; High Crimes, de nieuwe thriller van Carl Franklin.

Douwe Egberts Drive-in 2002. Esplanade van het Jubelpark Brussel. Van 5 juli tot 31 augustus, elke vrijdag en zaterdagavond. Info:

www.debi.be

Wil u tijdens de zwoele Brusselse zomeravonden met uw oldtimer (nee, niet uw partner maar uw auto) paraderen voor een reusachtig bioscoopscherm in open lucht, dan is dit uw kans. Zie ook achtergrondverhaal over het drive-infenomeen op blz. 22.

Aanraders:Moulin Rouge van Baz Luhrmann; The Fast and the Furious van Rob Cohen; Ocean’s Eleven van Steven Soderbergh; The Lord of the Rings van Peter Jackson.

Patrick Duynslaegher

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content