Jorik Leemans
Jorik Leemans Freelancejournalist

Donderdag 23/6, 22.50, 2BE

‘Een échte metalhead zal ik waarschijnlijk niet worden.’

‘Muziek is toch nog altijd de grootste prioriteit op een festival. Vroeger durfden tv-makers dat al eens te vergeten.’ Voor presentator Sam De Bruyn is het heel duidelijk: hij en collega Sean Dhondt zullen deze zomer ook zélf festivalganger zijn voor Festivalitis, 2BE’s jaarlijkse afspraak met de talrijke festivalweides. ‘Het enige voordeel is dat we backstage kunnen’, vertelt De Bruyn. ‘Voor de rest zullen we meer dan ooit naar concerten kijken en de sfeer opsnuiven.’

De eerste halte is het heavymetalfestival Graspop, van 17 tot en met 19 juni in Dessel.

SAM DE BRUYN: De voorbije jaren was ik steeds aan het werk tijdens Graspop, en ben ik er nooit geraakt. Aangezien het voor mij de eerste keer is, heb ik geen idee wat ik mag verwachten, maar ik heb alleen maar positieve dingen over Graspop gehoord. Ik ben in elk geval razend benieuwd.

Hoe bereid je je voor op zo’n festivalseizoen?

DE BRUYN: Op Groezrock, waar ik dit jaar ook voor de eerste keer ben geweest, heb ik alvast gemerkt dat ik mijn vestimentaire keuzes misschien een beetje moet bijsturen. Ik was daar de enige die niet volledig in het zwart gekleed was. Voor Graspop zal ik misschien toch iets donkerder kleren aantrekken. Just to blend in. (lacht)

Ook Festivalitis zit in een nieuw jasje. Wat mogen we verwachten?

DE BRUYN: Dat het veel natuurlijker zal worden. Gesprekken zullen meer écht gesprekken zijn, in plaats van de geformatteerde interviews van vroeger. We hoeven niet in een studio te zitten met de juiste belichting op het juiste moment, we kunnen evengoed met een artiest door de backstage wandelen of gewoon met mensen op de wei praten.

Zit er een metalfan in Sam De Bruyn?

DE BRUYN: In mijn Spotify-playlist staat maar weinig heavy metal. (lacht) Bij Groezrock was het nog anders. Daar traden ook veel screamo- en punkbandjes op, en daar was ik tot mijn twintigste wel mee bezig. Metal heb ik doorheen de jaren een beetje ontdekt. Ik heb mij voorgenomen om mij op Graspop vooral te laten leiden door de mensen daar. Ik ben wel benieuwd of de metalfans me de grote bands als Black Sabbath zullen aanraden, of me ook in de richting van wat obscuurdere bands zullen sturen.

Wie weet kom je wel terug als metalhead?

DE BRUYN: Het goede is dat ik opensta voor heel veel muziek en goede metal ook kan appreciëren. Maar of ik nu een échte metalhead zal worden… Dat niet per se. (lacht)

JORIK LEEMANS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content