NAAM: Gilles Vandecaveye (19), Evergem

FESTIVAL: Gent Jazz

TIJDSTIP: Donderdag 14 juli, 17.50 uur

Opvallende T-shirt voor een jazzfestival.

Gilles: Ik weet het. (Lacht)

Heb je er zo nog in de kast liggen?

Gilles: Van die muziek-T-shirts, bedoel je? Van Hayseed Dixie heb ik er één – je weet wel: die groep die nummers van AC/DC covert in bluegrass-stijl. En ik heb er ook één van Jimi Hendrix, maar die is nu te klein.

Mag ik jou van een brede muzieksmaak verdenken?

Gilles: Toch wel, ja. Ik houd van klassiek, jazz, rock – noem maar op. Klassiek en jazz heb ik van thuis meegekregen, en pop- en rockmuziek gaan rond in mijn vriendenkring. Je tipt een groep aan een vriend, die jou dan weer een andere groep leert kennen en die speel je vervolgens door aan nog een andere vriend: zo blijf je voortdurend ontdekkingen doen.

Nooit de drang gevoeld om je tegen de muziek van je ouders af te zetten?

Gilles: Goh, niet echt. Mijn ouders hebben me altijd gestimuleerd om in al die dingen mijn gading te zoeken. Je moet weten: mijn moeder is actrice – je kent haar misschien: Marijke Pinoy – en mijn vader werkt als freelancejournalist. Ze delen dus hun culturele interesses met de kinderen. Van jazz ben ik de laatste jaren echt bezeten. Om de paar weken ga ik in de bibliotheek van Gent een stapel jazz-cd’s halen die ik dan op mijn computer zet.

Euhm, ik weet niet of dat wel mag.

Gilles: Nu je het zegt: ik ook niet. (Lacht) Maar intussen ben ik dus zo geïntrigeerd geraakt door jazz dat ik volgend jaar naar het conservatorium trek.

Wat heb je hier al allemaal gezien?

Gilles: Sonny Rollins op dag één. En B.B. King. Zijn optreden vond ik een beetje tegenvallen. Hij had een geweldige groep bij met allemaal straffe muzikanten – ze speelden echt wel goed – maar zelf zat B.B. King er maar gezapig bij. Hij vertelde de hele tijd grapjes en stoeide met het publiek, waardoor hij nauwelijks aan spelen toekwam. Het leek wel of hij er geen zin in had. Maar ik ben toch blij dat ik hem gezien heb, want misschien was het wel de laatste keer.

Dat zeggen ze al twintig jaar. Nog andere festivals op de planning staan?

Gilles: Ik kijk geweldig uit naar Philip Catherine en Jef Neve vanavond. Zozeer zelfs dat ik hier veel te vroeg ben, mijn vrienden zijn hier nog niet eens. (Lacht) En voor de rest ga ik zeker nog een dagje naar het Cactusfestival, naar Theater Aan Zee omdat mijn moeder daar moet spelen, en naar de Gentse Feesten – al heeft dat niet zozeer met de muziek te maken dan wel met de gelegenheid om gezellig te drinken met wat vrienden. (Lacht)

Je lijkt me niet iemand die jaarlijks naar Rock Werchter trekt.

Gilles: Klopt. Ik ben er een keertje geweest en ik vond het veel te groot en ongezellig. Voor mij zijn sfeer en gezelligheid minstens even belangrijk als de muziek.

Tot slot: als je de organisatoren van Gent Jazz een tip mag geven om hun festival volgend jaar nóg beter te maken, welke zou dat dan zijn?

Gilles: De toiletten mogen wat goedkoper. Telkens als je moet plassen 50 cent betalen: ik vind dat toch een beetje veel.

We geven het door!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content