FESTIVAL FACTS

VANAF MAANDAG, DOORLOPEND ELKE DAG – TMF

Als muziekzender kan je de festivalzomer niet aan je voorbij laten gaan. TMF zorgt dat u niets – of toch niet veel – moet missen. Nieuwe aanwinsten Wendy Huyghe en Sofie Engelen brengen zelfs het weidegevoel tot in uw huiskamer. In Festival Facts tonen ze vanaf maandag 3 juli, de dag na Rock Werchter, meermaals per dag hun eigen kijk op het gebeuren op en rond het festivalterrein. ‘Het is de bedoeling dat we korte sfeerverslagen maken met een ludieke invalshoek’, aldus Huyghe.

Wat mogen we juist verwachten?

Wendy Huyghe: Op de bekende festivals, zoals Werchter, Pukkelpop en Graspop, gaan we filmpjes maken van een drietal minuten, over het leven op de weide, op de camping of zelfs op de toiletten. Met de nodige humor: zo willen we op Graspop een beetje de draak steken met al die diehard-metalfans. We gaan ze te lijf met schaar en tondeuse, om eens te zien hoe stoer die mannen écht zijn. Daarna mogen zij ons bewerken met zwarte make-up.

Jullie gaan dus heel wat aflachen?

Huyghe: Ja, ik kijk er echt naar uit. Ik ken Sofie al jaren en het is des te leuker als je zoiets met een vriendin kunt doen. We vullen elkaar ook goed aan: Sofie is vaak vliegende reporter voor Studio Brussel, ze heeft heel veel lef en ik heb al wat festivalervaring ( vorig jaar was Huyghe festivalreporter voor het Nieuwsblad, nvdr). Al vind ik het nu wel heel spannend, zo met de cameraploeg erbij. Dat is ook allemaal nieuw voor mij.

Ben je altijd al een echte festivalganger geweest?

Huyghe: Ik ben afkomstig uit de buurt van Torhout, dus in de tijd dat de weide daar ook nog volliep, was ik elk jaar van de partij. Ik herinner me nog mijn eerste keer, The Offspring en The Cure traden toen op. Ik had afgesproken met een jongen aan het standje van het Rode Kruis, maar we zijn elkaar de hele tijd misgelopen. En gsm’s bestonden jammer genoeg nog niet. ’s Avonds op de camping zouden we gezellig barbecueën, maar bleek dat niemand de barbecue had meegenomen. Dan hebben we ons maar beholpen met een oud verkeersbord.

Welk optreden is je het meest bijgebleven?

Huyghe: Dat van Radiohead, een paar jaar geleden op Werchter. Ook de optredens in de Marquee zijn vaak indrukwekkend, zoals dat van Bloc Party vorig jaar. Van deze editie hoop ik toch zeker Ben Harper te kunnen meepikken. Sofie wil trouwens heel graag naar Guns N’ Roses gaan kijken op Graspop. Daar lach ik haar natuurlijk mee uit. (lacht)

Belgen maken bommen Herhaling van de Histories-documentaire over vierduizend Belgen die tijdens WO I in een munitiefabriek in het noorden van Engeland werkten (20.50 – Canvas) Byron Driedelige Britse dramareeks over het leven van dichter Lord Byron (22.00 – Ned1) Le secret de l’homéopathie Thema-avond over de geschiedenis van de homeopathie, met een documentaire over Samuel Hahnemann, uitvinder van de homeopathie, en een onderzoek over de doeltreffendheid van de alternatieve geneeswijze (22.25 – Arte) Border Security Docusoap over het werk van douane-inspecteurs in Australië (23.05 – VTM) The Woman in the Window **** Fritz Lang, VS 1945. Lang hield van spanningen op de set en het rommelde ook bij de opnamen van dit voorspel op Scarlett Street, maar zijn pittige regie en de subtiele vertolkingen van Edward G. Robinson en Joan Bennett in deze meesterlijke noir over oplichting en schuld versterkten zijn status in Hollywood (15.00 – Arte) Ghosts of Mississippi ** Rob Reiner, VS 1996. Na The American President verfilmde Misery-regisseur Reiner dit op ware feiten gebaseerde drama over de veelbesproken rechtszaak rond Medgar Evers, een zwarte activist die in 1963 vermoord werd door een racist, die tot twee keer toe door een blanke jury vrijgesproken werd. Whoopi Goldberg weet eindelijk nog eens te overtuigen als Evers weduwe in dit voorbeeld van Hollywoodrevisionisme, maar het is de hatelijke killer – James Woods met een opmerkelijke zuiderse tongval – die voor beklijvend ongemak zorgt (00.15 – BBC 1).

Joachim Theuwen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content