(Blu-ray)

2009

Film: ***

Extra’s: **

2Oth Century Fox

In de inderdaad fantastische animatiefilm Fantastic Mr. Fox brengt de onvoorspelbare Wes Anderson een prachtige synthese van zijn eigengereide absurdistische humor, zijn voorliefde voor disfunctionele families, de wonderbaarlijke fantasiewereld van Roald Dahl én een bijzonder geïnspireerde toepassing van de stop-motiontechniek. Voeg daar nog een geweldige stemmencast aan toe en je krijgt een van de opmerkelijkste animatiefilms van de laatste jaren.

George Clooney leent zijn stem aan de ondeugende titelheld die met Mrs. Fox (Meryl Streep), hun vossenkinderen en een assortiment dassen, veldmuizen en ratten onder een boom leeft. Hij lijkt een brave huisvader, maar is zijn oude streken nog niet verleerd. Om voor zijn gezin aan eten te komen, gaat hij stiekem op kippenjacht langs de grote landbouwbedrijven. Wanneer de woedende boeren terugslaan, moet hij niet enkel zijn eigen hachje zien te redden, maar komt ook het voortbestaan van zijn gezin en de hele beestencommune in het gedrang.

Dahls dierenfabel uit 1970 was hoofdzakelijk een survivalverhaal, maar Anderson ( The Royal Tenenbaums, The Life Aquatic with Steve Zissou) geeft er een existentialistische draai aan. ‘Who am I? Why a fox?’, vraagt de protagonist zich af, die zich als non-conformist weigert te settelen en daarvoor een hoge prijs dreigt te betalen. Afwisselend grappig, spannend, meeslepend en ontroerend is Fantastic Mr. Fox bovenal een visueel en auditief feest. De soundtrack is een bonte mix van een nieuwe score van Alexandre Desplat, romantische melodieën ontleend aan Georges Delerue en songs van The Rolling Stones, The Beach Boys en Cole Porter. Anderson en zijn ploeg cre-eerden voor deze gesofistikeerde poppenfilm een verbazend mooie en hoofdzakelijk tweedimensionale wereld, waarin de okerkleurige landschappen zo uit een fraai plaatjesboek komen en een strakke stilering gecombineerd wordt met verrassend realistische details – let op de levensechte textuur van de dierenvachten.

Met zijn frontale mise-en-scène, vaak statische beeldcomposities en wat houterige animatie contrasteert Fantastic Mr. Fox weldadig met de vaak onpersoonlijke gladheid van de courante CGI-animatie. Dat maakt de film niet alleen een zeldzaam intelligent vertier voor het hele gezin, maar ook een artistieke triomf.

(P.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content