20.25 – VTM

FAMILIERAAD

Anderhalf jaar geleden werd Jo De Poorter VTM binnengesluisd om de zender in het avontuur te storten. Dat lijkt nogal ruim geïnterpreteerd, want vanaf vanavond presenteert hij gewoon Familieraad, een spelletje dat zo braaf is dat het Rad van Fortuin in vergelijking subversief wordt. Koen Wauters presenteerde de show zes jaar lang maar toen hij er acht jaar geleden de brui aan gaf, ging het format de kast in. Met de terugkeer van Familieraad grijpt VTM terug naar de vaste waarden uit de topdagen, al is er één kleine maar veelzeggende verandering: ditmaal moeten de families van twee Bekende Vlamingen wekelijks raden wat de modale Vlaming denkt. Maar wat te denken van De Poorter? Exit capriolen en ironie, enter het tv-dekentje?

Jo De Poorter: Ach, ik ben anderhalf jaar geleden bij VTM gekomen om iets linkser van het centrum te zitten, maar in datzelfde contract ben ik ook verbonden om mainstream-shows te maken. Mijn stijl blijft evenwel overal dezelfde: of dat nu Kopspijkers is of Familieraad.

Waarom heb je eigenlijk toegezegd?

De Poorter: In mijn top drie van spelformules stond Familieraad altijd al op één, samen met Liefde Op Het Eerste Gezicht. Dát had ik al eens gepresenteerd, dus lag dit koninginnestuk van de klassieke gameshowtelevisie voor de hand.

Voerde VT4 ‘Familieraad’ drie jaar geleden niet af omdat er geen kat keek?

De Poorter: Daar maak ik me weinig zorgen over: na een peiling bleek dat heel wat kijkers verlangden naar een terugkeer. Nu, als je een van de topprogramma’s van Eén op Vitaya zou uitzenden rond middernacht, zou je natuurlijk ook maar twee kijkers aantrekken.

Waarom draven BV’s op in de panels? Zijn gewone Vlamingen te lelijk?

De Poorter: Die bewering snijdt geen hout: er zijn genoeg lelijke Bekende Vlamingen (lacht). Eerst zag ik die formulewijziging niet goed zitten: Familieraad heeft nood aan leuke families die zorgvuldig gescreend worden. Met de Planckaerts weet je ook waar je aan toe bent, maar andere BV-families waren een vraagteken. Maar de BV’s bleken gelukkig vakmensen die hun contactgestoorde nichtjes thuislieten en hun jolige oom meebrachten.

The Great Phone Call Con Onderzoek naar de manier waarop hedendaagse oplichters telefoontechnologie gebruiken om mensen geld afhandig te maken (20.00 – BBC2) Pol Pot: The Journey to the Killing Fields Documentaire over het terreurregime van Pol Pot, die verantwoordelijk is voor de dood van twee miljoen Cambodjanen (22.00 – BBC2).

Gunter Van Assche

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content