Met de acteerprestaties en met de regie van Hans Herbots valt best te leven. …

Hans Herbots, met Lee Williams, Angela Bettis, Jill Clayburgh, Alice Krige, Koen de Bouw, Lydia Chagol

Met de acteerprestaties en met de regie van Hans Herbots valt best te leven. Herbots kreeg zijn heterogene cast van hoofdzakelijk Engelstalige acteurs in het gelid, of toch ongeveer. Dat is een verdienste voor een Vlaams langspeelfilmdebuut. Maar met het scenario, naar de jeugdroman van Anne Provoost, is het slecht gesteld. Daar is gewoon geen goeie film van te maken. Verschillende mensen zijn ervoor verantwoordelijk: om te beginnen Herbots en Provoost zelf, de credits vermelden ook John Paul Chapple en Jenifer Landor. Al zijn ze dan met zijn vieren, ze slagen er nergens in om levensvatbare, plausibele personages te creëren. Idem voor de intrige: ze kraakt onder de goede bedoelingen. Handelingen worden gemotiveerd door de boodschap die de cineast aan het publiek wil meegeven, en niet door de innerlijke logica van de vertelling of de personages.

Falling is in de eerste plaats een film tegen extreem-rechts. Op de achtergrond speelt de jodenvervolging van het naziregime, op de voorgrond zien we hoe een moeder en haar zoon met het hedendaagse fascisme worden geconfronteerd. Lucas en zijn moeder Monique (Lee Williams en Alice Krige) wonen in Noord-Londen. Kort na de dood van grootvader keren ze terug naar het intussen verlaten ouderlijke huis in Frankrijk. Daar krijgen ze af te rekenen met de duivels van het verleden én van het heden.

Lucas komt via de gevaarlijke mooiprater (Koen de Bouw) in extreem-rechtste kringen terecht. Hij wordt ook verliefd op het buurmeisje Caitlin (Angela Bettis), van wie hij een geschiedenisles zal krijgen. En dan zijn er de avonturen van een kettingzaag, die zowel in de politiek als in de liefde een rol zal spelen. Misschien heeft een jong publiek minder last met de gezwollen toon en met de artificiële constructie. Maar voor de doorsneekijker zal het niet meevallen om telkens opnieuw, pour le besoin de la cause, het schematische discours voor lief te nemen. De dubieus gebruikte muziek is van Praga Khan. E.M.

* Het nieuwste project van Quentin Tarantino heet Kill Bill. Uma Thurman speelt een huurmoordenares die haar vroegere collega’s tegen zich in het harnas jaagt. Voor de choreografie van de actie-scènes doet Tarantino een beroep op Yuen Woo Ping, de gevechtskunsten-expert van Crouching Tiger, Hidden Dragon. * Roger Avary, die samen met Tarantino het oscarwinnend script schreef van Pulp Fiction en zelf de bloedige bankoverval-thriller Killing Zoe regisseerde, gaat The Rules of Attraction van Bret Easton Ellis verfilmen, met in de hoofdrollen James Van Der Beek ( Varsity Blues) en actrice/DJ Shannyn Sossamon ( A Knight’s Tale).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content