Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Redelijk overbodig

Fairly Legal probeert iets origineels te doen met het genre van de advocatenserie maar kleurt te veel binnen de lijntjes om te slagen.

Reeks:* Extra’s:* (Universal)

REEKS Sinds advocaat Filip Van Hende in het vtm-programma Recht door Vlaanderen overal te lande burenruzies is gaan oplossen, kunnen we ons iets voorstellen bij wat een conflictbemiddelaar doet. De makkelijkste manier om het concept van de tv-serie Fairly Legal samen te vatten, is dan ook hoofdpersonage Kate Reed te omschrijven als de Amerikaanse – en iets mooiere – versie van Van Hende. Reed werkte ooit als advocate maar omdat ze het hectische leven beu was, schoolde ze zich om tot bemiddelaar. Ze is wel nog steeds in dienst van het advocatenkantoor van wijlen haar vader, maar voortaan probeert ze iedereen met elkaar te verzoenen zonder dat er een rechter aan te pas moet komen.

Aangezien weinig beroepscategorieën zo populair zijn onder schrijvers van tv-series als advocaten – samen met dokters en agenten – kunnen we de poging om het genre eens van een andere kant te belichten alleen maar toejuichen. Spijtig genoeg slaagt Fairly Legal er in dit eerste, tien afleveringen tellende seizoen niet in om meer te worden dan een verfrissend concept. De zaken die Kate moet oplossen, zijn onderling inwisselbaar en de wetenschap dat de strijdende partijen uiteindelijk als beste vrienden uit elkaar zullen gaan, maakt het er niet spannender op. Het hoofdpersonage zelf bezorgt de serie, ondanks haar uitgebreide garderobe nauw aansluitende jurken en blouses, ook niet echt extra aantrekkingskracht: veel meer dan drie adjectieven – koppig, eigengereid en vinnig – heb je niet nodig om haar persoonlijkheid te omschrijven – en het constante geruzie met haar stiefmoeder, die de advocatenfirma overerfde van Kates vader, werkt al snel op de zenuwen.

Dat er een gemene stiefmoeder meedoet, geeft ook aan hoe weinig origineel de personages rond Kate zijn, met onder meer nog een zwarte nerd als haar assistent, een humeurige rechter die het niet kan verkroppen dat de jongedame de advocatuur vaarwel heeft gezegd én een ex-man die tevens aanklager is. Eindverdict: fans van het genre wachten beter tot september en de release van het derde seizoen van The Good Wife, met voorsprong de beste advocatenreeks van het moment.

EXTRA’S Bloopers, gewiste scènes en een commentaartrack waarin enkele scènes met elkaar vergeleken worden.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content