EXTREME CLOSE UP: CHARLIZE THERON

19.00 – VITAYA

Vanaf volgende week, 8 februari, kunt u de bloedmooie Charlize Theron gaan bekijken in Aeon Flux, een remake van de gelijknamige tekenfilmserie uit de jaren 90. Theron speelt in de sciencefictionprent het titelpersonage, een lid van een groep rebellen die de opdracht krijgt om de leider van een totalitaire stadsstaat te vermoorden. Vandaar: stoomcursus Theron!

Charlize Theron werd in 1975 geboren in Zuid-Afrika – Engels is haar tweede taal, na Afrikaans. Toen ze klein was, schoot haar moeder haar vader dood uit zelfverdediging nadat hij er stomdronken mee had gedreigd hun allebei te vermoorden.

Op haar zestiende trok Theron naar Milaan om er te werken als fotomodel. Na een jaar gaf ze die job al op om zich te wijden aan haar eerste passie: dansen. Ze schreef zich in aan de balletschool van New York, maar door een knieblessure moest ze stoppen.

Helemaal blut trok ze naar Los Angeles om actrice te worden. In 1994 merkte een talent scout haar op in een bank, toen ze een scène maakte nadat een bediende had geweigerd haar cheque te innen.

Haar eerste bioscoopfilm was 2 Days in the Valley (1996), waarin ze een beruchte vechtscène had met ‘desperate housewife’ Teri Hatcher. Daarna volgden onder meer The Legend of Bagger Vance, Men of Honor en The Italian Job.

Theron brak door in 2003 met Monster, waarin ze ironisch genoeg bijna onherkenbaar was in de rol van de moordenares Aileen Wuornos. ‘Ik wil niet dat mensen naar een film gaan om Charlize Theron te zien’, zei ze en dat lukte: ze kwam 15 kilo aan, kreeg een dikke laag make-up over haar gezicht en liet haar tanden lelijk maken. De rol leverde haar meer dan tien awards op, waaronder een Oscar.

Aeon Flux is de eerste rol die ze aannam na Monster. Om de kilo’s kwijt te raken, begon ze opnieuw te dansen en deed ze aan Kray Maga, een Israëlische vechtkunst. In de film krijgt ze trouwens voldoende mogelijkheden om te bewijzen dat ze haar oude lichaam terug heeft. Aeon Flux bevat ook een hoop acrobatische gevechtsscènes: daarvoor kreeg de actrice training van Terry Bartlett, gymnast van het Cirque du Soleil.

Tot slot: Theron is drie jaar lang samen geweest met Stephan Jenkins, de zanger van de Amerikaanse rockgroep Third Eye Blind, die voor haar Blinded (When I See You) schreef. Niet dat het veel geholpen heeft, want zij liet hem in 2001 zitten.

La Gestapo Driedelige reeks over de geheime politie van nazi-Duitsland (20.40 – Arte) Profiel: Janmaat Reportage over Hans Janmaat, boegbeeld van extreem-rechts in Nederland, die drie jaar geleden overleed (23: 00 – Ned1).

The Fourth Protocol * John MacKenzie, GB 1987. Pierce Brosnan, voor James Bond-roem, leeft zich uit als genadeloze KBG-agent. De bestseller van Frederick Forsyth, die ook optrad als uitvoerend producent, lag aan de basis van deze vrij realistische, ouderwetse spionagefilm over internationale nucleaire wapensmokkel (0.40 – BBC 1) Seven Years in Tibet (0) Jean-Jacques Annaud, VS. Brad Pitt is ongeloofwaardig gecast als de in de Himalaya gekidnapte Oostenrijkse bergbeklimmer Heinrich Harrer, die adviseur wordt van de jonge dalai lama. Zelfs de fraai gefotografeerde exotische landschappen kunnen deze bergodyssee van Annaud ( L’ours) niet redden (21.15 – Kanaaltwee) The Associate (0) Donald Petrie, VS 1996. De Wall Street-ambities van Whoopi Goldberg gefnuikt omdat ze een vrouw is. Deze Disney-komedie dooft even snel uit als een kaars in een regenstorm (21.10 – VIJFtv).

S.W.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content