EXTRAS II

22.00 – BBC2

Dave: ‘Open the pod bay doors, HAL. ‘

HAL: ‘I’m afraid I can’t do that.’

Dave: ‘What’s the problem?’

Extra: ‘Ah, you’ve got to re-boot it and install Windows again.’

Met die parodie op Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey won ene Mark Bartram de wedstrijd die de BBC had uitgeschreven om een beroemde filmscène te veranderen door een figurant een stukje tekst te geven. Dat allemaal natuurlijk in het kader van Extras, de schitterende sitcom waarmee Ricky Gervais en Stephen Merchant vorig jaar het schijnbaar onmogelijke voor elkaar kregen, namelijk een waardige opvolger verzinnen voor The Office. Extras draait rond Andy Millman, een acteur van het zevende knoopsgat die denkt dat hij een van de grootste talenten van zijn generatie is. Desondanks raakt hij niet verder dan figurantenrollen in de verre achtergrond. In het tweede seizoen lijken zijn kansen echter te keren, want Millman mag zijn eigen sitcom maken. Maar de vreugde is van korte duur. De nieuwe reeks begint op de eerste draaidag van zijn eigen show, en daar loopt alles uiteraard heerlijk mis. Millman krijgt tegenwind van managers, tegenspelers, regisseurs en producenten, en ziet uiteindelijk zijn grote onemanshow verwateren tot een kitscherige komedie. Bovendien wordt alles gefilmd met een livepubliek, wat zorgt voor buitengewoon pijnlijke momenten.

Net zoals in de eerste reeks, waar sterren als Samuel L. Jackson, Ben Stiller en Kate Winslet hun onbevlekte imago te grabbel gooiden, doen er weer een paar bekende namen mee in Extras: onder meer Chris Martin, Orlando Bloom en David Bowie komen even langs. ‘Voor hen is het eigenlijk bevrijdend om zichzelf belachelijk te maken’, antwoordde Gervais onlangs in Entertainment Weekly op de vraag hoe hij zulke beroemdheden kon strikken. ‘Als iedereen rond je altijd maar ja knikt, dan moet het toch een opluchting zijn als iemand zegt: ‘Luister, wij willen een reeks maken waarin jij een complete idioot speelt. Je loon is onbestaande, en de opnames zijn vlakbij Slough. Wat denk je ervan?’

Sphere * Barry Levinson, VS 1998. Zelden boeiende sf-thriller, naar Michael Crichtons bestseller, met een zielloze Dustin Hoffman als hoofd van een wetenschappelijk team dat op onderzoek uit trekt naar een mysterieus ruimtetuig op de zeebodem. Een soort Solaris in een pulpcocon met The Abyss-trekjes waarin ook Sharon Stone een rol heeft als onstabiele, wraakzuchtige biochemicus. Levinson puurt wel komisch venijn uit de claustrofobische situatie (21.10 – Kanaaltwee) Son frère *** Patrice Chéreau, FR 2002. Aangrijpend en intens drama dat zonder een noot pathos het emotionele leven van twee mannen scant – de zieke, door schrik verlamde Thomas en zijn oudere homoseksuele broer van wie hij vervreemd is – op weg naar een confrontatie met de dood. Bijzonder integer en in Berlijn bekroond met de Zilveren Beer. (01.15 – Arte) Without A Trace Nieuwe, vierde seizoen van de Amerikaanse dramareeks waarin een speciale cel van het FBI op zoek gaat naar vermiste personen (20.10 – Kanaaltwee)

(D.M.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content