Maandag 3/8, 22.10 – één

De aftrap van de vernieuwde voetbalcompetitie van de Jupiler League wordt de laatste dag van juli al gegeven. De VRT-sportredactie is er als de kippen bij met een eveneens vernieuwd aanbod: wedstrijdverslagen op één op vrijdag, zaterdag en zondag en dan op maandag nog een nieuwe talkshow op Canvas. Frank Raes presenteert samen met Filip Joos Extra-Time.

‘Extra-Time’ zal bij de verstokte sportfan een belletje doen rinkelen, niet?

Frank Raes: Jazeker, dat was een sportprogramma in de jaren 80 dat ik op het einde zelf nog gepresenteerd heb in badkamerachtig decor . (Lacht) We hebben de naam opgepikt tijdens het brainstormen voor het nieuwe programma – niet altijd even simpel. Extra-Time klinkt klaar en concreet, met een duidelijke link met het voetbal. We hebben zelfs de beginmelodie weer opgepikt, Peaches van The Stranglers, al zal het decor er uiteraard anders uitzien. Het pronkstuk wordt een touchscreentafel. Als we bijvoorbeeld beelden van een stevige tackle willen tonen, hoeven we niet meer vragend naar de regie te kijken. We kunnen die zelf oproepen. En mijn bril? Die zal ik ook nu nodig hebben. Dat is eigen aan mijn leeftijd, geen gadget.

Jullie zitten op Canvas. Wordt de aanpak daardoor anders dan de voorbije zondagavonden op één?

Raes: Ik zou niet weten waarom. Doordat we vaak vlak na populaire series als Witse en Flikken kwamen, hielden we natuurlijk wel wat rekening met het grote publiek dat dan nog voor tv zat. Uiteindelijk is en blijft het echter altijd een programma over sport. Het grootste verschil is dat we nu niet met wedstrijdverslagen moeten starten. Zo kunnen we ook meer spelers dan analisten ontvangen. Het cliché dat voetballers geen dankbare talkshowgasten zijn, klopt trouwens niet. Misschien krijgt niet iedereen het even vlot gezegd, maar ik vind naturel veel belangrijker. Daarom ook dat ik zelf altijd geweigerd heb om mediatraining te geven.

Minder analisten, en dus zeker geen Herman Brusselmans. Die bleek na een opstootje met jouw ‘Studio 1’-vervanger Peter Vandenbempt niet meer welkom.

Raes: Ik lag toen in het ziekenhuis ( voor een openhartoperatie; nvdr. ) en weet er dus het fijne niet van. Het was wellicht een storm in een glas water. Als presentator kies je de gasten bij wie je je op je gemak voelt. Ik kan het wel met Brusselmans vinden, misschien komt hij nog wel eens langs in Extra-Time.

Behoorlijk wat trainers en spelers morren over het nieuwe systeem van play-offs. Wat denk jij daarvan?

Raes: Dat ze een punt hebben. Er zijn maar zestien ploegen meer in eerste klasse, maar er zijn wel meer speeldagen. Het gevaar bestaat dat de kalender overbelast raakt, omdat je toch ook nog Europees voetbal hebt, de Beker van België, de nationale ploeg… Er wordt ook tussen Kerstmis en Nieuwjaar gevoetbald, zodat we voor een zachte winter mogen beginnen te bidden. Toch vind ik dat we moeten wachten om te oordelen: het kan ook boeiend worden. Dat er steeds meer voetbalwedstrijden zijn, is een evolutie die je niet kunt tegenhouden. Als liefhebber kun je nu je aanbod zelf samenstellen – al heb ik als professioneel liefhebber maar liefst drie decoders staan.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content