PATRICK VAN CAECKENBERGH

CONTOUR 2013

De zesde Mechelse biënnale voor bewegend beeld komt al in augustus op gang onder auspiciën van de Deen Jacob Fabricius. Hij selecteerde een frisse vracht kunstenaars en een serie onverwachte plaatsen. Normaal leidt het ambitieuze videoparcours langs tentoonstellingsoorden en kapelletjes met een goed stopcontact, maar deze keer staan de gevangenis en het voetbalstadion van KV Mechelen op het programma.

Hof van Busleyden + andere locaties, Mechelen, tot 3/11, contourmechelen.be

KENDELL GEERS: ALPHABÊTE

Kendell Geers maakte tot nog toe sculpturen met glasscherven en installaties met onder meer scheermesdraad. Inmiddels komt het gevaarlijke materiaal ook in zijn schilderijen terug. Scheermesdraad? In minder vriendelijke oorden gebruikt men dat type prikkeldraad met mesjes om mensen buiten of binnen te houden. Geers onderstreept dat hij ‘langzaam, uiterst langzaam’ aan een doek werkt, en dat zijn schilderijen naar een ander soort bewustzijn leiden. Alphabête verwijst naar lettertekens en het beest, of het balanceren tussen orde en chaos.

Galerie Rodolphe Janssen, Brussel, 6/9-26/10, galerierodolphejanssen.com

PATRICK VAN CAECKENBERGH

Op de Biënnale van Venetië is hij nog tot een stuk in de herfst op post met fascinerende pentekeningen van oude bomen. In Aalst komt zijn Neusje (een clownsneus op een sokkel) op een rotonde. Tegelijk brengt Netwerk zijn fabelachtige hemelsblauwe Wieg (zie foto) en een heel grote Maquette van het bevattingsvermogen. Aalstenaar Patrick Van Caeckenbergh timmert al dertig jaar aan een oeuvre dat wemelt van de details en de verwijzingen naar biologie, filosofie, religie en dingen die we ons slechts kunnen verbeelden.

Netwerk, Aalst, 1/9-17/11, netwerk-art.be

RINUS VAN DE VELDE: THE STORY OF FREDERIC, CONRAD, JIM AND RINUS

Voor zijn nieuwste houtskooltekeningen op doek bouwde Rinus Van de Velde een decor na in zijn atelier. Hij maakte er foto’s en schetste op basis daarvan een verhaal over hemzelf en kunsthandelaar Jim V., filosoof Frederic Z. en schrijver Conrad M. Het fictieve viertal zit vast in drie hutten midden in een uitgestrekt woud. Meestal eindigt zoiets met doodslag of een collectieve zelfmoord, maar met talent en suspense zijn we deze keer ook tevreden.

Galerie Tim Van Laere, Antwerpen, 5/9-19/10, timvanlaeregallery.com

HAPPY BIRTHDAY GALERIE PERROTIN

Kunstenaar Maurizio Cattelan liet ooit, in 1995, een roze peniskostuum met oortjes en een wipstaart voor hem maken dat de galerist de hele expo moest dragen. Door die performance, getiteld Errotin le vrai lapin, kwam de Parijse kunsthandelaar nooit meer van zijn rokkenjagersimago af. Like it or not, Emmanual Perrotin is ook een van de succesvolste galeriehouders ter wereld. Hij heeft de duurste en bekendste kunstenaars van vandaag op stal en in zijn galerie is de high snobiety kind aan huis. Maar een neus voor kunst heeft Perrotin ontegensprekelijk ook en aan de hand daarvan richt hij het voormalige postsorteercentrum Tri Postal in. Met installaties van Cattelan, Wim Delvoye, Elmgreen & Dragset, Paola Pivi en de immer betoverende Chiho Aoshima.

Le Tri Postal, Rijsel, 11/10-12/1, mairie-lille.fr

SANTIAGO SIERRA: THE DESTROYED WORD

In september vorig jaar kwam Santiago Sierra naar het Tilburgse Incubatefestival met een grote letter S. Gedurende een performance van twee dagen werd de S opgegeten door een stelletje enthousiaste varkens. Andere letters werden op verschillende plaatsen ter wereld verbrand, gesloopt of kapotgeschoten. Het hele project resulteerde in een wereldwijde rituele vernieling van het woord ‘capitalism’. The Destroyed Word brengt het relaas daarvan in de vorm van een video-installatie.

De Pont, Tilburg, 14/9-10/11, depont.nl

OORLOG EN TRAUMA

De Eerste Wereldoorlog begon ongeveer een eeuw geleden en daar haakt het Guislainmuseum graag op in. Oorlog en trauma belicht shellshock en het posttraumatische stresssyndroom en haalt kunstenaars in huis die dat onderwerp behandeld hebben. Centrale gast is Ronald Ophuis, die in zijn grote, naturalistische schilderijen op het ergste van het ergste focust. Verkrachtingen, moord, executies: niemand die ze met zo veel overtuigingskracht schildert als de geëngageerde kunstenaar uit Amsterdam.

Museum Dr. Guislain, Gent, 1/11-29/6, museumdrguislain.be

A TRIPLE TOUR, WORKS FROM THE PINAULT COLLECTION

Toen de Franse luxemiljonair François Pinault met zijn kunstverzameling naar Venetië trok, schreeuwden de Parijzenaars moord en brand. Maar Pinault hield vast aan zijn weelderige palazzo’s en besloot ook zijn collectie te laten reizen. In oktober verhuist een greep daaruit naar de Conciergerie, een oord met een bloedige voorgeschiedenis. Wie tijdens de Franse Revolutie veroordeeld werd tot de guillotine, wachtte in deze gevangenis zijn einde af. De tentoonstelling focust op gevangenschap en straf en brengt werk dat nog maar nauwelijks te zien was.

La Conciergerie, Parijs, 22/10-6/1, conciergerie.monuments-nationaux.fr

DOOR JONAS BOEL, DIMITRI DEWEVER, ELS FIERS, FREDERIK GOOSSENS, GERT MEESTERS, DAVE MESTDACH, RODERIK SIX EN ELS VAN STEENBERGHE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content