De survivalsoap is aan zijn vierde editie toe.Presentatrice Roos Van Acker geeft uitleg.

Expeditie Robinson,vanaf 18/9, elke donderdag û 21.20 VT4

In het land der blinden is eenoog koning, in het land der reality-tv mag je aan dat ene oog bijziend zijn en grijze staar hebben, je steekt er nog altijd moeiteloos bovenuit. In tijden van Big Brother All Stars en Olivier De Rijke, een programma met zo weinig inhoud dat je er de beeldbuis door ziet schijnen, is Expeditie Robinson een verfrissing; de survivalsoap bewijst ieder seizoen dat reality-tv subtiel kan zijn, en uitgewerkte verhaallijnen en complexe personages kan bevatten. Wij belden naar aanleiding van de start van de vierde jaargang even met presentatrice Roos Van Acker, die net terug was uit het Verre Oosten, alwaar ze opnames had gedaan voor Peking Express, een nieuw reality-programma voor VT4 waarin kandidaten van Peking naar Moskou moeten liften.

Eerst een paar maanden Maleisië voor ‘Robinson’, daarna China en Rusland.Ambities als wereldreiziger?

Roos Van Acker:(lacht) Neen, het is, echt waar, toeval. Ik had niet om Peking Express gevraagd, maar als ze jou voorstellen om naar China te vliegen, kun je moeilijk weigeren, hé?

Vooral omdat jij tenminste nog kunt genieten van je reizen. Heb jij eigenlijk nooit medelijden met de Robinson-deelnemers?

Van Acker: Vorig jaar moest ik nog te veel zoeken naar mijn eigen plaats in het programma, om met de kandidaten in te zitten. Ditmaal had ik het stukken moeilijker om afstandelijk en koel te blijven. Ik ben ook maar de spreekbuis van wat de mensen achter de schermen hebben besloten: zij kunnen een kandidaat een sanctie opleggen, maar ik ben wel degene die het mag gaan vertellen.

Vorig jaar stond het vrouwelijke kamp na een week al op de rand van de hongersnood. Komen de vrouwen er nu beter uit?

Van Acker: Wel, we hebben ditmaal gewerkt met twee leiders: een vrouw voor het mannelijke kamp en een man voor het vrouwelijke kamp. En de vrouwen komen inderdaad beter voor de dag dan in de vorige Robinson. Of dat door die man komt? Schrijf maar: misschien. (lacht)

Tot slot: wat vind jij van de huidige golf dating-realityshows?

Van Acker: Tja, ik dacht vorig jaar al dat het publiek het niet meer zou pikken… Kijk, ik heb er niets op tegen zolang die programma’s maar gemaakt worden met een zekere visie, met aandacht voor de psychologie van de kandidaten, zoals Robinson of De Mol. Programma’s waarbij je je verstand op nul moet zetten, kunnen ook leuk zijn, maar niet voor lang.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content