Dinsdag 12/5, 20.40 – één. Tweede halve finale op donderdag 14/5, finale op zaterdag 16/5.
Wie de moed nog niet heeft laten zakken, kan komende week opnieuw met een zelfgemaakt puntenschema voor de buis kruipen voor het Eurovisiesongfestival. Het is deze keer maar liefst drie avonden feest , want één zendt niet alleen de finale uit op zaterdag 16/5, maar ook beide halve finales op dinsdag – waarin onze Patrick Duchène met Copycat aantreedt – en donderdag. ‘Uiteraard ben ik meer dan tevreden dat de VRT alles uitzendt’, zegt André Vermeulen, die met Anja Daems voor vakkundige commentaar naar Moskou trekt. ‘Een breder publiek als dat voor het Songfestival vind je nauwelijks, en ik vond het dus jammer dat de tweede halve finale vorig jaar achter de rode knop verdween.’
Er wordt dit jaar vooral naar de nieuwe stemprocedure uitgekeken. Hoe zit dieprecies in elkaar?
André Vermeulen: De vakjury wordt in ere hersteld. Vorig jaar werd die al voorzichtig opnieuw geïntroduceerd tijdens de halve finales – toen mochten televoters negen finalisten uitkiezen en kon de vakjury de tiende finaleplaats uitreiken – maar nu is de vernieuwing veel ingrijpender. In de finale worden de punten per land voor de helft bepaald door de stemmen uit de televoting en voor de helft door een vakjury.
De verandering isuiteraard een reactie op de betichting van vriendjespolitiek tussen de voormalige Oostbloklanden. Is het probleembij deze verholpen?
Vermeulen: Ik verwacht toch dat de resultaten meer in verhouding zullen zijn. Je moet weten dat er altijd vak-jury’s als back-up gebleven zijn, voor het geval dat de televoting het zou laten afweten. Bij wijze van experiment heeft men na de editie van twee jaar geleden de uiteindelijke uitslag vergeleken met het resultaat dat men kreeg als de punten van de vakjury en die van de televoting elk voor de helft meetelden. En daaruit bleek bijvoorbeeld dat een land als Duitsland, dat toen bij de televoting onterecht weinig punten kreeg, een veel rechtvaardigere plaats kreeg. En landen waarvan inwoners zich over heel West-Europa verspreid hebben – zoals Turkije, Armenië en Roemenië – kwamen een stuk lager uit. Er was dus echt wel een ‘Oost-West-probleem’ maar dan vooral omdat de neiging tot buurstemmen in het ‘Westen’ kleiner was en hun puntentelling nog eens gekaapt werd door inwoners die voor hun thuisland stemden. Maar: vakjury’s zijn ook niet zaligmakend. Zo ligt er bij Eurovisie een intern rapport waaruit blijkt dat er bij de editie van 2003 tussen sommige landen afspraken gemaakt zijn.
De sfeer rond het Songfestival verzuurde danig de afgelopen jaren. Hoop je dat de roep om twee afzonderlijke festivals nuvan de baan is?
Vermeulen: Dat is sowieso een absurd idee. Om te beginnen: waar zou je een grens trekken? Neem nu de Baltische staten. Reken je die bij Oost-Europa of bij Scandinavië? Bovendien werd er twintig jaar geleden net een muur tussen Oost- en West-Europa weggehaald: dan ga je voor een liedjeswedstrijd toch geen nieuwe optrekken?
Hans Van Goethem
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier