Halve finales op dinsdag 25/5 en donderdag 27/5, 20.40 – één

Fans van mierzoete ballades, très gay popdeuntjes of overdreven verkleedacts kunnen zaterdag 29 mei met stip in hun agenda zetten, voor zover het Eurovisiesongfestival nog niet felroze gemarkeerd stond. Wie weet zien de liefhebbers voor het eerst sinds lang wel een Belgische inzending in de finale, al dient Tom Dice daarvoor samen met zijn gitaar wel nog de halve finale op 25/5 te overleven. André Vermeulen zal er helaas niet bij zijn om hem naar een overwinning te juichen, de VRT heeft geen euro’s veil om Vlaanderens songfestivalkenner extraordinaire naar Oslo te sturen.

Een Eurovisiesongfestival zonder André Vermeulen, dat is als Dana International zonder adamsappel. Vanwaar deze beslissing?

André Vermeulen: Ik heb ze niet bedacht, maar het gaat om besparingen. Verder wil ik er niets over kwijt.

Ga je op eigen kosten naar Oslo?

Vermeulen: Ja, om de repetities te volgen, maar ik keer tijdig terug om voor één commentaar te geven bij de live-uitzendingen. Of dat erg anders wordt? Dat zal ik ondervinden.

Voor het eerst sinds lang heeft het Vlaamse publiek ’s lands vertegenwoordiger niet zelf mogen kiezen. Denk je dat het zich wel nog betrokken zal voelen bij het festival?

Vermeulen: Lang geleden koos de VRT geregeld de uitvoerder, zo hebben we nog Louis Neefs en Clouseau gestuurd. Dat waren dan wel grote namen, in tegenstelling tot Tom, die enkel zijn deelname aan X-Factor als ervaring heeft. Ik voel wel dat het songfestival minder leeft dan andere jaren, nu er geen weken preselectie aan voorafgingen. Je hoort Toms liedje wel op de radio, maar het grote enthousiasme blijft wat uit. Af en toe krijg ik zelfs de vraag: ‘ Tiens, doet België mee dit jaar?’

Is dat het begin van het einde voor de Belgische Eurovisiesongfestivaldroom?

Vermeulen: Zo sterk zou ik het niet durven te stellen. Sinds vorig jaar is de jurering veranderd en tot onze grote vreugde hebben we toen kunnen vaststellen dat de puntenverdeling daarmee toch een pak eerlijker verloopt. Noorwegen was een verdiende winnaar – je kunt niet ontkennen dat Alexander Rybaks Fairytale beter was dan Copycat van onze Elvisimitator Patrick Ouchène. Misschien kan België de komende jaren dan toch weer wat beter scoren.

De hamvraag is dan: wat vind je van Toms liedje?

Vermeulen: Persoonlijk vind ik het een mooi liedje. Spijtig genoeg zijn er dit jaar nog wel wat ballades, maar gelukkig is Me And My Guitar een wat meer aparte song. Volgens mij heeft Tom toch een grote kans om door te stoten naar de finale – zeker als ik zie tegen welke liedjes hij in de halve finale moet opboksen. Plus: statistisch gezien is de kans sowieso groter dat hij die finale bereikt, aangezien er dit jaar meer liedjes worden toegelaten.

En wie is jouw grote favoriet?

Vermeulen: Puur muzikaal ga ik voor Servië. Het liedje is geschreven door de bekende muzikant-componist Goran Bregovich en je hoort er veel van de Joegoslavische traditie in.Het zou zelfs niet misstaan op een zomerfestival genre Dranouter of Sfinx. Voor het overige lijken nogal wat inzendingen op elkaar, met een pak ballades en uit Oost-Europa nogal wat Engelstalige MTV-achtige inzendingen.

Bij de bookies scoort België wel vaak hoog. Hoe schatten zij Toms kansen in?

Vermeulen: Goh, je hoeft dat niet al te ernstig te nemen. Die lijstjes worden bepaald door echte songfestivalfans die meestal voor echte songfestivalliedjes kiezen – vandaar dat Xandee en Kate Ryan hoog eindigden. Urban Trad, dat uiteindelijk tweede werd, scoorde dan weer totaal niet bij de bookmakers. In het verleden heb ik me zelf misschien ook al te positief uitgelaten over onze inzendingen, waardoor de teleurstelling des te groter was. En toch: ik heb er een goed oog in. (Lacht)

Barbara De Coninck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content