Dave Mestdach
Dave Mestdach Chef film van Knack Focus

kwaliteitsfilm zoekt verdeler – Flagey schiet de filmzomer op gang met knappe Europese debuten en wereldwijde ontdekkingen die nog geen Belgische distributeur vonden.

29 juni tot 7 juli, Flagey

Toegegeven: het is misschien niet het meest glamoureuze filmevent ter wereld, maar dat betekent niet dat er volgende week in Flagey niets te beleven valt – zeer au contraire. Ook tijdens de vijfde editie van het Europees Filmfestival van Brussel doen de organisatoren immers een beroep op de cinefiele ontdekkingsreizigers onder u: opnieuw focussen ze op eerste en tweede langspelers van meestal jonge en in elk geval Europese regisseurs: 28 in totaal, nooit eerder in België vertoond en bijeengeraapt op allerlei verschillende festivals. Enkele in het oog springende titels zijn Death of A President, de controversiële mockumentary waarin Gabriel Range een fictieve aanslag op George W. Bush reconstrueert; de in Cannes bekroonde dramedy California Dreamin’ van de inmiddels overleden Cristian Nemescu én Voleurs de Chevaux, een rustiek wraakverhaal over 19e-eeuwse chevaliers van notre compatriote Micha Wald, de enige Belgische inzending op het jongste festival van Cannes.

Bovendien wordt het festival net als vorig jaar gelinkt aan de zogeheten Filmvondsten, een fijne wereldwijde selectie van door onze collega-critici gewaardeerde nieuwe films die om verschillende redenen (vooral: niet commercieel genoeg) nog geen Belgische verdeler vonden. De prijs waarnaar ze meedingen is dan ook distributie in Belgenland, en hoewel we ze nog niet allemaal konden zien, zitten er al zeker twee kanshebbers bij. Voor de liefhebbers van slacker-kitsch, Michael Jacksonimitators en geflipte americana is er Mister Lonely, het bizarre sprookje van comeback kid Harmony ‘Gummo’ Korine. En voor wie houdt van superieure Japanse emocinema is er het bedwelmend mooie rouwdrama Mogari No Mori (tweede in Cannes) van Naomi Kawase, die eerder al verbaasde met Shara.

Voeg aan beide filmsecties ook nog enkele concerten, deejaysets en gratis openluchtvoorstellingen (van o.a. Any Way the Wind Blows en Ascenseur pour l’Echafaud) toe en het zou wel eens een hete week kunnen worden daar in Flagey. Hou het een beetje netjes.

Dave Mestdach

Partner Content