BJORN ERIKSSON: Elk nummer dat ik ooit geschreven heb, is een liefdesliedje. Het is voor mij redelijk onmogelijk om liefde niet als onderwerp te gebruiken. Liefde, en alles wat daarbij komt kijken, is mijn drijfveer in alles wat ik doe. De aanwezigheid van dat gevoel is een evidentie geworden en alles in mijn leven is gelinkt aan die liefde, ook buiten mijn muziek. Country, mijn favoriete muziekgenre, leent zich er ook perfect toe om zo’n onderwerp verder uit te diepen. Die grote emoties, dat geluk en verdriet, je kunt het er allemaal in kwijt.

For Ever is dan ook echt een liefdesplaat. Ik heb dat album volledig samen met mijn vriendin Nathalie Delcroix geschreven, waardoor het eigenlijk een ode is geworden aan onszelf en onze relatie. Zo vertelt het tweede nummer, The Sound of You, exact hoe onze eerste ontmoeting er toeging. Voor mij is het vanzelfsprekend dat ik schrijf over mezelf en de mensen rondom mij. Alles wat in die cirkel voorkomt, staat zo dicht bij mijn persoon en heeft zo’n directe impact op wat ik voel dat er mij geen andere optie rest dan het neer te schrijven.

Nu, zingen over een autobiografisch onderwerp is natuurlijk altijd delicaat, zeker als je je eigen relatie ontleedt met je partner. Gelukkig bleven wij van Fleetwood Mac-problemen gespaard. Het is zelfs zo dat onze muziek onze relatie in het verleden eigenlijk enorm geholpen heeft. Toen Nathalie en ik een periode uit elkaar waren, heb ik al mijn emoties in mijn toenmalige band Maxon Blewitt gestoken. Van mijn noodkreet hebben we toen een album gemaakt, wat op zijn beurt Nathalie en mij heeft geholpen om elkaar terug te vinden.

For Ever maken met mijn vriendin, over onze eigen relatie, heeft wel iets in mij veranderd. Vooral dan de manier waarop ik het onderwerp ‘liefde’ in mijn muziek benader. Vroeger hanteerde ik altijd dezelfde formule: bluesy, ietwat donkere nummers over hartzeer en verdriet. Ik had toen blijkbaar weinig vertrouwen in de liefde, want sommige songs zijn bijna klaagzangen. Naar die nummers luister ik nu niet graag meer, omdat ze echt een slecht gevoel met zich meesleuren. De toon in mijn nummers is tegenwoordig veel opgewekter, wat zowel het schrijven ervan als de bijbehorende herinnering veel aangenamer maakt.

Eriksson Delcroix is een countrykoppel, bestaande uit Bjorn Eriksson, bekend als ex-gitarist van Zita Swoon en bandleader van The Broken Circle Breakdown Band, en Nathalie Delcroix, die haar strepen verdiende bij Laïs en Birds That Change Colour.

DOOR JONAS BOEL EN XAVIER VUYLSTEKE DE LAPS – FOTO’S CHARLIE DEKEERSMAECKER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content