Geert Zagers
Geert Zagers Journalist bij Knack Focus

Erika Van Tielen is net terug van een cruise door de Middellandse Zee en ze vertrekt alweer voor twee weken op trektocht langs het voormalige IJzeren Gordijn. En toch moet haar échte vakantie nog beginnen. Het harde zomerlabeur van een reporter bij Vlaanderen Vakantieland.

Heeft een gezicht van ‘Vlaanderen Vakantieland’ ook buiten haar uren nog zin in een reisje?

Absoluut, al zal dat niet voor meteen zijn. In augustus trek ik voor Vlaanderen Vakantieland twee weken door Duitsland langs het IJzeren Gordijn – het is precies twintig jaar geleden dat de Berlijnse Muur is gevallen. En voor de rest werk ik ook in de zomermaanden bij Studio Brussel, dus heel veel vrije tijd heb ik niet. Pas in november kan ik al mijn vrije dagen en overuren opnemen en met een vriendin enkele weken naar een warm land trekken. Bali, Indonesië, Zuid-Afrika of ergens in Zuid-Amerika: wat het precies zal worden, weet ik nog niet, maar het zal zeker onder de evenaar liggen. En wees gerust: op vakantie gaan voelt nog niet als werken. Ik kan nog genieten zonder voortdurend te prospecteren voor Vlaanderen Vakantieland – zo erg is de beroepsmisvorming nog niet.

Heb je tussen al dat reizen door ook nog tijd voor iets anders? Festivals bijvoorbeeld?

Rock Werchter heb ik alvast gemist. Ik zat toen op een cruise op de Middellandse Zee – arme ik. (Lacht) Ik vermoed dat ik deze zomer alleen nog Pukkelpop zal kunnen aandoen. Arctic Monkeys 1 zou ik graag eens zien, net als Kraftwerk 2, Bon Iver, Wilco, Phoenix en Faith No More. En Pukkelpop heeft ook de goede gewoonte een resem bands te programmeren waarvan de naam je nu nog niets zegt, maar die binnen twee jaar alsnog wereldbekend zullen zijn. Ogen en oren openhouden, dus. Alleen in de Boiler Room zal je mij niet zien. In een zaal staan dansen tussen de massa bij kooktemperaturen: ik vind het een zottekot.

Vinden we je in de luwte van de cinema terug?

In een matige zomer als deze wel. Public Enemies 3 en Tarantino’s Inglourious Basterds 4 zal ik zeker bekijken. En ik heb net Brüno gezien, zo mogelijk nog grover dan Sacha Baron Cohens vorige prent Borat, maar ik vroeg me toch af wat echt was en wat in scène gezet. En verder durf ik ook al eens een boek vast te nemen. Toen ik een dagje vrij had tijdens de cruise, heb ik me aan het zwembad genesteld met Plaza Granada 5 van Victoria Hislop, een boek over flamenco. Zeker de moeite. En mijn moeder heeft me Ondergang 6 van Jared Diamond aangeraden, over het verdwijnen van samenlevingen en hoe we de onze kunnen redden. Een waanzinnig dik boek van 684 bladzijden, en dus misschien meer iets voor in september, als ik meer tijd heb.

Pool side boeken lezen: klinkt als hard labeur.

(Lacht) Een reportage draaien is nochtans ook niet niks, hoor. Neem nu die reeks langs het IJzeren Gordijn: op achttien dagen moeten we vijf items van twaalf minuten draaien. Als je daar de verplaatsingen bij rekent, is dat écht wel doorwerken hoor.

We geloven je op je woord. Slotvraagje: wat is de ideale vakantiebestemming volgens een experte als jij?

Ik heb heel goede herinneringen aan Bolivia. Mooi weer, de Andes op de achtergrond, lekker eten, heel goedkoop én de spectaculairste natuur die ik ooit gezien heb: ik kan het iedereen aanraden.

Erika Van Tielen presenteert vanaf het najaar opnieuw De Maxx op Studio Brussel en is reporter voor Vlaanderen Vakantieland.

GEERT ZAGERS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content