SPAM, vanaf 11/1, elke vrijdag, 20.40

SPAM is een nieuw satirisch nieuwsmagazine van Canvas dat voor de journalistieke waarheid doet wat Jimi Hendrix heeft betekend voor de klarinet en Jan Decleir voor de Franse gastronomie: volstrekt niets.’ Het is een zin die alleen maar uit de pen van Patrick De Witte kan komen. De man achter Spike, Kijk eens op de Doos en De Vloek van Vlimovost licht deze winter in SPAM de actualiteit een voetje, met behulp van volledig verzonnen nieuwsberichten over de dingen die de bevolking aanbelangen. Nieuwsanker Sofie Lemaire gidst u elke week door een journaal vol items als Het Nieuws Voor Mensen Die Denken Dat Jean-Marie Dedecker Alles Gaat Oplossen, de astrologierubriek My Mind & Mirza of reportages over de man in de straat. Ten behoeve van goedgelovige kijkers in het zuiden van het land herhalen we het nog eens op voorhand: ceci est une fiction!

Is een programma als ‘SPAM’ niet moeilijk in een land als België, waar een formateur opgevolgd wordt door een koninklijk verkenner en een noodregering plotseling een interim-regering heet?

Patrick De Witte: Absoluut. We hadden het er gisteren (dit interview werd afgenomen de dag nadat Verhofstadt eindelijk een regering in de steigers kreeg; nvdr.) nog over tijdens de opnames: eigenlijk zou het echte nieuws er zo in kunnen.

In hoeverre kunnen jullie inspelen op de actualiteit?

De Witte: We zitten heel kort op de bal. We blikken het laatste deel van een aflevering op woensdag in, pas twee dagen voor de uitzending. Bovendien krijg je ook elke week het onderdeel SPAM Live, dat opgenomen wordt in Gent voor een livepubliek. Daarin geven Kamagurka en Nigel Williams afwisselend hun visie op de gebeurtenissen van de vorige dagen, terwijl Gunter Lamoot enkele opmerkelijke tv-fragmenten toont van de afgelopen dagen. Die zullen trouwens vooral uit eigen huis komen: bij VTM kunnen ze er na Alles Kan Beter en In de Gloria echt niet meer mee lachen als je hun programma’s gebruikt, heeft Jan Eelen me verteld.

Dit is je eerste serie waarin je echte satire brengt, waarin je allerlei maatschappelijke thema’s kunt aansnijden. Blij dat je eens de politici kunt tackelen?

De Witte:(lacht) Het doet wel deugd, ja. Ik probeer me wel een beetje in te houden, want mijn persoonlijke ergernissen lopen natuurlijk niet altijd gelijk met die van de Canvaskijker. Maar ik ben er gerust in: er zullen een hoop mensen kwaad zijn. Op de persconferentie hebben we een stukje getoond van Het Nieuws Voor Mensen Die Alles Graag Op Een Hoop Gooien, waarin we een hoop rechtse praat mengen met antiglobalistisch gebabbel, en daar kregen we al een resem reacties op. Maar ik wil bij deze wel even een waarschuwing geven: omdat we pas laat opnemen, kunnen we meteen reageren op kritiek. Mensen die zich op hun tenen getrapt voelen, houden zich dus beter in, als ze geen twee keer na elkaar het slachtoffer willen zijn.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content