Het volledige aanbod van het festival vind je op www.filmfestivaloostende.be. Dit is alvast onze selectie.

Avant-premières

Ook dit jaar biedt het festival je een heel diverse keur aan avant-premières, 35 in totaal. De opvallendste titels zijn de pré-openingsfilm Le Silence de Lorna – de nieuwe véritéfabel van de Dardennes – én officiële opener Waltz with Bashir, een documentaire animatiefilm, waarin de Israëlische regisseur Ari Folman zijn herinneringen aan de Libanese oorlog ophaalt. Eindigen doet het festival luchtiger, met Burn After Reading, de nieuwe komedie van de broertjes Coen, waarin George Clooney en Brad Pitt ondervinden wat er gebeurt als de CIA, de fitnesscultuur en internetdating samenkomen. Staan verder met stip genoteerd: Gouden Beerwinnaar Tropa de Elite, een hard realitydrama over de strijd van de flikken in de Braziliaanse favela’s, de pakkende maffiafilm Gomorra over de Napolitaanse onderwereld en voor de liefhebbers van een stevige dosis adrenaline: de comicbook-film Hellboy 2 van de Mexicaanse duivel-doet-al Guillermo del Toro en de actiethriller Bangkok Dangerous met Nicolas ‘ligt mijn toupetje goed’ Cage.

Tv-series

Net als vorig jaar zet het festival een reeks binnen- en buitenlandse tv-series op het menu, waaronder enkele exclusieve premières. Van The Tudors bijvoorbeeld, een prestigereeks over het hof van de Engelse koning Hendrik de Zevende, én van Californication, de veelbesproken, in het najaar ook op 2BE te bekijken hitserie met David Duchovny als een in seks, drugs en drank vegeterende schrijver/huisvader. Verder staan er ook een reeks Britse comedyklassiekers geprogrammeerd – van Allo Allo tot A Bit of Fry and Laurie – én de themareeks Vintage-tv, waarin successeries uit de sixties en seventies weer worden bovengehaald waaronder M.A.S.H. en The Incredible Hulk.

XL-Gaming

Het origineelste aspect van het festival blijft allicht de game-sectie, waarbij je videogames in een bioscoopzaal kan testen, vaak zelfs nog voor ze in de winkelrekken liggen. Zo komt ontwikkelaar LucasArts zijn nieuwe game Star Wars: The Force Unleashed voorstellen, dat zich afspeelt tussen de films Episode III en IV. Verder is er ook de première van de langverwachte sequel op het populaire Saints Row, een gangstergame over een ontsnapte gevangene die een stadsjungle moet zien schoon te vegen. Zachtaardigere zielen krijgen dan weer de voorstelling van Guitar Hero: World Tour, waarin je met een gitaar aan de slag kunt en in no timeje eigen rockbandje kunt samenstellen. Of zoals ze aan ’t zeetje zeggen: ‘ Gif moa goaze‘.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content