De songwriterswedstrijd Hitspot, waarin jong talent opgeroepen werd om op basis van het Gruuthusehandschrift een song over ‘afscheid’ te schrijven, is afgelopen. De 28-jarige Matthias Desmet won de Juryprijs en mag de studio in met zijn song én Ozark Henry. De Knack Focus Publieksprijs gaat naar Benjamin Decloedt (24), een net afgestudeerde muzikant.

MATTHIAS DESMET (BLUE GREEN STIR) DON’T TAKE TOO LONG

Mijn eigen omschrijving Het nummer gaat over iemand die na een stevige ruzie met zijn geliefde alleen door het leven moet, over de moed om opnieuw contacten te leggen en gesprekken aan te gaan.

De titelDon’t Take Too Long is eigenlijk een oproep. Zonder een moraalridder te willen zijn: doe iets met conflicten, blijf niet bij de pakken zitten. Verbijt je trots en stel je kwetsbaar op om je dierbaren voor je te winnen.

Mijn inspiratie Die haalde ik uit mijn werk als begeleider van jongeren en gezinnen bij de Bijzondere Jeugdzorg. Daar treed ik op als bemiddelaar, en moet ik proberen om via een goed gesprek de erg diepe wonden te helen die soms tussen mensen geslagen zijn.

Hoe ik aan het nummer begonnen ben Vanuit het niets gitaarakkoorden zoeken die bij je gemoedstoestand passen, zonder depressief te worden welteverstaan. De harmonie van de eerste akkoorden in combinatie met het handritme was de basis voor de strofe en het refrein. Tekst en melodie kwamen vanzelf. Het zogenaamde brugmoment is een kwetsbaar moment: hoe gaan we de problemen aanpakken? Het einde is hoopvol en draait om engagement. Het onderwerp lag mij wel.

BENJAMIN DECLOEDT (ST. GRANDSON) GOODBYE MY DEAR

Mijn eigen omschrijvingGoodbye My Dear gaat over afscheid nemen op een mooie, aanvaardbare manier. Noem het afscheid met een glimlach. Ondanks het thema en de titel hoeft dit nummer in mijn ogen geen melancholie op te roepen. Afscheid hoeft niet per se pijnlijk te zijn.

Mijn titel Ik laat me graag beïnvloeden door klanken en lettergrepen die de basis vormen van de melodie van mijn zanglijn, alvorens ik tekst op papier zet. De tekst heb ik ook bewust opengelaten, zodat je er een eigen interpretatie aan kunt geven.

Mijn inspiratie Moeilijk te zeggen. Simpele dingen kunnen een bron van inspiratie zijn. Meestal zijn dat zaken die in contrast staan met muziek schrijven. Daarom is het voor mij soms interessant een week mijn gitaar op te bergen. Dat werkt. Daarna gaat het vlotter, omdat ik dan bewuster met muziek bezig ben.

Hoe ik aan het nummer begonnen ben Zoals altijd: onderuit in de sofa, al tokkelend op mijn gitaar. Ik vertrek van een basisdeuntje, op piano of gitaar, achteraf plak ik er tekst op. En soms vind ik bepaalde klanken zodanig lekker klinken dat ik bewust op zoek ga naar woorden die gelijkaardig klinken. Zolang gitaar en zang maar bij elkaar passen.

BELUISTER DE WINNAARS EN DE ANDERE FINALISTEN OP soundcloud.com/hitspot.

DAVID BITOUNE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content