En actie!

© FOTO WOUTER VAN VAERENBERGH

Op de set van een nieuwe Belgische film. Deze week: De gebroeders Schimm van de gebroeders Andrew en Michael Van Ostade.

Aanvankelijk was het niet de bedoeling dat Andrew en Michael Van Ostade, die samen het scenario schreven, zelf ook voor de camera zouden staan. Maar overal waar ze hun film gingen pitchen, kregen ze dezelfde vraag: ‘Jullie gaan toch zelf de gebroeders Schimm spelen?’ ‘Na de zoveelste keer dachten we: waarom ook niet’, zegt Michael (met sik en kruisje), die ook de regie op zich neemt. ‘Andrew (naast Michael) heeft veel ervaring als acteur, maar voor mij was het in het begin wel wat wennen. Gelukkig kon Andrew waar nodig inspringen op het vlak van acteursregie. Hij is echt een professionele moeial op de set.’

De gebroeders Schimm is het verhaal van Lilith (vertolkt door nieuwkomer Eva Luna Van Hijfte, vooraan op de foto), een jong meisje dat op internaat wordt gestuurd omdat haar moeder (Tine Embrechts) op vogelonderzoek naar Nieuw-Zeeland trekt. Gelukkig maakt Lilith snel nieuwe vrienden, zoals de op spoken jagende gebroeders Schimm. De hoofdcast bestaat vooral uit kinderen, maar voor de bijrollen wisten de broers enkele grote namen te strikken. Zo speelt Sven De Ridder een Ikea-medewerker die wordt uitgekotst door een zetel. Ook Jan Verheyen, Stijn Steyaert, Anne-Laure Vandeputte en Jonas Govaerts geven acte de présence.

Voor de opnames trokken de Van Ostades naar het leegstaande kasteel Hofke Van Meeùs in Schoten. De foto geeft alvast een voorsmaakje van de eindscène. ‘Daar kunnen we natuurlijk niet veel over kwijt, maar het is een heel intense climax, inclusief rondvliegende objecten’, belooft Andrew. Verwacht u aan een griezelfilm vol bizarre avonturen, mechanische effecten, bezeten diepvriezers en Jim Henson-achtig poppenspel. De Vlaamse Ghostbusters noemen de broers het weleens. ‘Geen wonder dat Andrew en ik haast altijd samenwerken: we deelden als kind een kast vol videocassettes’, glimlacht Michael. ‘Films als Ghostbusters en Gremlins ontdekten we samen in de garage van onze tante. Die invloed zul je zeker voelen in De gebroeders Schimm. Mensen associëren kinderfilms meteen met Studio 100, maar E.T. is evengoed voor kinderen. Het mag gerust een beetje donker en eng zijn. Ik zou sowieso gaan kijken naar deze film, en ik ben drieëndertig!’ Nu nog wachten tot de broers de rest van hun film kunnen draaien. Door het coronavirus zijn de opnames voorlopig stilgelegd.

Locatie Hofke Van Meeùs in Schoten

Opnameduur 40 dagen

Release begin 2021

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content