Emy Koopman

© BOB BRONSHOFF / GF

1 Leven we vandaag in een tijdperk van de angst?

Emy Koopman: Het is natuurlijk moeilijk vergelijken aangezien ieder tijdperk zijn eigen angsten heeft. Er is vandaag natuurlijk de angst voor de klimaatverandering, en die voor corona, maar in de jaren tachtig was er de angst voor een kernoorlog. Misschien is er wel een verschil, in de zin dat de klimaatcrisis een heel onbestemde angst opwekt. Wat er ons precies te wachten staat, en wanneer we er zelf de gevolgen van zullen voelen, weten we niet. En iets gelijkaardigs zie je met corona: je weet niet of je besmet zult raken en als dat gebeurt, weet je niet of je er ziek van zult worden. Precies doordat het gevaar niet concreet is, blijft de angst altijd sluimeren. Misschien zijn we vandaag wel gevoeliger geworden voor angst omdat we ons met zo veel comfort omringd hebben dat de minste bedreiging ervan al angst kan opwekken. Als je hele leven chaotisch is geweest, kun je wellicht beter tegen een stootje.

2 Wij zien angst vooral als een negatieve emotie, maar is er ook iets positiefs aan?

Koopman: Ja, dat vind ik wel. Stel dat we geen angst hadden voor corona, dan zouden we er ook niets tegen doen. Angst leidt tot actie en soms is dat echt nodig. Het is belangrijk dat we onze angst erkennen en een plaats geven. Angst heeft een functie: wijzen op gevaar. Het is dus heel belangrijk om die niet te negeren. Onze kop in het zand steken is echt geen oplossing.

3 Dus zijn angstremmers uit den boze?

Koopman: Dat is een lastige. Als je door angst niet meer kunt functioneren, zie ik niet in waarom je niet af en toe een angstremmer zou mogen nemen. Maar het mag geen automatisme worden. Wanneer mensen vanwege corona opeens doodsbang wc-papier gaan inslaan, moet je hen geen angstremmers geven. Zij moeten rationeel gaan inzien dat hun gedrag ongepast is. Ik vond dat trouwens wel een begrijpelijke reactie. Hamsteren was een manier om de controle terug te krijgen over een wereld die opeens oncontroleerbaar geworden leek. Het ergste is immers dat mensen het gevoel hebben dat ze in een crisis zitten en ze er niets aan kunnen doen. Op zo’n moment wc-papier gaan hamsteren is natuurlijk volstrekt onzinnig, maar als je zo je angst onder controle kunt krijgen, lijkt het me alleszins gezonder dan een strip pillen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content