Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

De Oscaruitreiking brengt Prime al een paar jaar live op het scherm, nu toont de betaalzender ook de ‘Oscars van de televisie’ in Vlaanderen: de Emmy Awards. In de nacht van 22 op 23 september komt de show rechtstreeks uit Los Angeles bij ons op televisie, en voor een keer staat Prime niet alleen open voor de abonnees maar voor iedereen die via Telenet digitale televisie kijkt. Alvast onze pronostiek in de belangrijkste categorieën.

Maandag 23/9, 2.00 – Prime Star. Open voor alle klanten van Telenet Digital TV.

BESTE DRAMASERIE

GENOMINEERD Breaking Bad, Downton Abbey, Game of Thrones, Homeland, House of Cards, Mad Men

Op zich al een lijstje dat iedereen die claimt dat in Vlaanderen de beste televisie ter wereld wordt gemaakt tot enige bescheidenheid moet aanzetten. De gekte rond Mad Men, dat vier jaar op rij een Emmy kreeg, lijkt een beetje over haar hoogtepunt. Misschien kan Homeland zichzelf opvolgen, al zou het kunnen dat in de aanloop naar de finale Breaking Bad eindelijk eens de hoofdvogel afschiet. En dat zou terecht zijn. Ook opmerkelijk: met House of Cards, van streamingbedrijf Netflix, is er voor het eerst een serie genomineerd die niet voor/door een zender werd gemaakt.

BESTE COMEDY

GENOMINEERD Veep, 30 Rock, Louie, Girls, The Big Bang Theory, Modern Family

Een bijna identiek lijstje als vorig jaar – alleen heeft Louie de plaats ingenomen van Curb Your Enthusiasm – en de kans is groot dat lieveling Modern Family het opnieuw haalt. Girls en Louie steken er kwalitatief boven uit maar zijn wellicht iets te donker en te weinig pure comedy om bekroond te worden.

BESTE MINISERIE OF TV-FILM

GENOMINEERD American Horror Story: Asylum, Behind the Candelabra, The Bible, Phil Spector, Political Animals, Top of the Lake

Zoals altijd een heel divers lijstje van tv-films, echte miniseries zoals Top of the Lake en Political Animals en twijfelgevallen als het tweede seizoen van American Horror Story, dat een op zich staand geheel vormt. Aangezien over Behind the Candelabra werd gezegd dat de film eigenlijk Oscarwaardig was (hij kan niet genomineerd worden omdat hij in de VS eerst op tv werd uitgezonden), zul je wellicht geen geld verliezen door op Steven Soderbergh te gokken.

BESTE ACTEUR IN EEN DRAMASERIE

GENOMINEERD Bryan Cranston (Breaking Bad), Hugh Bonneville (Downton Abbey), Damian Lewis (Homeland), Kevin Spacey (House of Cards), Jon Hamm (Mad Men), Jeff Daniels (The Newsroom)

Opnieuw een categorie van giganten: Bryan Cranston heerst over Breaking Bad en Jeff Daniels maakt in zijn eentje The Newsroom het bekijken waard. Maar wellicht krijgt Kevin Spacey hier de award, want als de Emmy’s wat van het sterrenstof uit Hollywood over zich heen kunnen strooien, dan zullen ze het niet laten.

BESTE ACTRICE IN EEN DRAMASERIE

GENOMINEERD Vera Farmiga (Bates Motel), Michelle Dockery (Downton Abbey), Claire Danes (Homeland), Robin Wright (House of Cards), Elisabeth Moss (Mad Men), Connie Britton (Nashville), Kerry Washington (Scandal)

Ook al krijgen vrouwen op tv veel meer kansen dan in de bioscoop, toch bestaat deze categorie voor de helft uit actrices die de spotlight op zijn minst moeten delen met een man. Daarom zou het niet slecht zijn mochten de immer geweldige Connie Britton of Kerry Washington – twee echte leading lady’s – de prijs krijgen, zelfs al zijn hun series niet zo goed als de andere. (Voor het geval u het zich afvroeg: Anna ‘Skyler White’ Gunn is genomineerd in de categorie ‘beste vrouwelijke bijrol’.)

BESTE ACTEUR IN EEN COMEDY

GENOMINEERD Jason Bateman (Arrested Development), Jim Parsons (Big Bang Theory), Matt LeBlanc (Episodes), Don Cheadle (House of Lies), Louis C.K. (Louie), Alec Baldwin (30 Rock)

Het veelbesproken vierde seizoen van Arrested Development kreeg geen nominatie als beste comedy, hoofdrolspeler Jason Bateman wel. Wellicht zal hij die ook verzilveren, al zou Louis C.K. als hoofdrolspeler, schrijver én producent van Louie, hier eigenlijk een bekroning verdienen.

BESTE ACTRICE IN EEN COMEDY

GENOMINEERD Laura Dern (Enlightened), Lena Dunham (Girls), Edie Falco (Nurse Jackie), Amy Poehler (Parks and Recreation), Tina Fey (30 Rock), Julia Louis-Dreyfus (Veep)

Als iemand deze Emmy verdient, dan wel Laura Dern, die de show steelt in wat wellicht de meest ontroerende serie van het jaar was. Alleen: Enlightened bleef zo goed als onder de radar, ook in de VS, en de Emmy-leden hebben nu eenmaal een voorkeur voor series die of populair, of veelbesproken zijn. Julia Louis-Dreyfus won vorig jaar al, en aangezien Veep beter werd in het tweede seizoen, zou ze zichzelf kunnen opvolgen.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content