20.10 – Vitaya

ELVIS BY THE PRESLEYS

De herdenking van Elvis Presley is een hele industrie op zich geworden, en ieder jaar vindt men wel een aanleiding om een lading boeken, documentaires of cd’s op het publiek los te laten. In 2005 had de King zijn zeventigste verjaardag kunnen vieren mocht er niet dat vermaledijde toiletbezoek geweest zijn, en dat was de aanzet voor Elvis by The Presleys, een Amerikaanse docufilm waarin verwanten en kennissen van de ster herinneringen ophalen. Onder meer Priscilla Presley, Lisa Marie Presley en Elvis’ schoonouders Ann en Paul Beaulieu praten over hun leven met Elvis, zijn carrière en de handel en wandel op Graceland. Hun getuigenissen worden afgewisseld met allerlei vondsten uit de schatkamer van de Presleys, zoals home movies van de familie, oude foto’s en nooit eerder vertoonde beelden van optredens. De focus ligt niet op ‘Elvis de rockster’, maar op het dagelijkse leven van de muzikant, en daardoor is Elvis by The Presleys een van de weinige documentaires die echt iets nieuws te vertellen hebben – althans toch voor de modale Elvis-kenner. Bovendien houdt de familie van Elvis geen blad voor de mond: Priscilla vertelt bijvoorbeeld uitgebreid over hoe de grillen van haar man haar tot waanzin konden drijven en ook de laatste, triestige jaren van de King komen aan bod.

Als uw honger naar weetjes over Elvis de appetijt van de King zelf benadert, dan kunt u in de winkel de dvd van Elvis by The Presleys gaan halen, waarop er maar liefst vier en een half uur materiaal is verzameld. Er is ook een boek verschenen met dezelfde titel, vol familiekiekjes van de Presleys en paginagrote foto’s van memorabilia als Elvis’ portefeuille, een televisie uit zijn huis in Palm Springs of een bijbel.

Diana Krall Concertregistratie van de bekende jazzdiva op het festival van Montreal (13.00 Canvas) Gilmore Girls Amerikaanse reeks over de belevenissen van een jonge moeder en haar dochter, waarin de personages sneller praten dan hun schaduw. Kanaaltwee brengt nieuwe afleveringen uit het vierde seizoen (18.40 Kanaaltwee) Het cijfer 1 Inventieve documentaire over de oorsprong en de geschiedenis van het cijfer 1 (21.05 Canvas).

Willy Wonka & the Chocolate Factory ** Mel Stuart, VS 1971. Tim Burtons recente extravagante en excentrieke Roald Dahl-adaptatie leed bij momenten aan visuele overkill. Dat kan niet gezegd worden van deze klassieke, donkerkomische kindermusical (Dahl schreef zelf het scenario) met Gene Wilder als de gekke chocoladefabrikant (10.20 – VTM) The Hound of the Baskervilles *** Terence Fischer, GB 1959. De eerste kleurenversie van sir Arthur Conan Doyle’s detectivemysterie dwingt bewondering af om de sublieme, donkere gotische stilering. Een typische Hammer Films-studioproductie, waarin cameraman Jack Asher al zijn talenten etaleert. Horrorlegende Christopher Lee is bovendien leuk tegendraads gecast, want niet in de rol van de slechterik. (20.41 – ARTE) The General’s Daughter (0) Simon West, VS 1999. Nauwelijks te pruimen thriller omtrent moord en corruptie op een militaire basis. John Travolta, Madeleine Stowe en James Woods zijn wandelende karikaturen. (20.25 – VT4)

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content