DARYA GANTURA in de nieuwe telenovelle 'ELLA'. 'Ik heb ook moeten vechten voor mijn geluk.'

Vrijdag 24/9, 20.40 – vtm (dubbele pilootaflevering, vanaf maandag 27/9, elke weekdag om 12.10 en 18.20).

Een nieuwe herfst, een nieuwe telenovelle. Vtm zet de traditie deze keer verder met Ella, een variant op Assepoester over een meisje dat na jaren onder de knoet van haar pleegtante en stiefzus te hebben geleefd besluit om de touwtjes in eigen handen te nemen. Met de reeks willen de makers teruggrijpen naar de sprookjesachtige sfeer en de kolder van de eerste én meest succesvolle telenovelle, Sara. Die serie lanceerde actrice Veerle Baetens en wie weet doet Ella hetzelfde met de innemende hoofdrolspeelster Darya Gantura. Er zijnin ieder geval enige parallellen tussen het leven van Ella en dat van Gantura zelf. Tien jaar geleden kwam ze als 14-jarige met haar moeder uit Oezbekistan naar België. Als puber in een onbekend land pikte ze vlot de taal op en nu verwezenlijkt ze haar eigen droom, actrice worden.

Vertel eens, Darya: wie is Ella?

Darya Gantura: Een meisje dat het echt niet gemakkelijk heeft gehad. Haar beide ouders zijn overleden en haar twijfelende stiefvader Norbert (Gene Bervoets) stuurt haar onder druk van haar jaloerse stiefzus Clio naar een pleegtante, Ursula. Die behandelt Ella heel slecht, laat haar kinderarbeid uitvoeren en zorgt er zo voor dat het meisje niet naar school kan. Ze kan dus niet lezen of schrijven. Op haar achttiende loopt Ella weg om haar geluk te vinden, en ze komt terecht in het kapsalon van Cindy en Anthony, die zich als goeie feeën over haar ontfermen.

Er zijn gelijkenissen tussen Ella en het sprookje van Assepoester. Sprak je dat aan?

Gantura: Helemaal, welk meisje wil er nu geen Assepoester spelen? Toen ik voor de eerste keer de scenario’s las, vond ik die vanwege dat sprookjesachtige meteen heel mooi en ontroerend. Ik mocht auditie doen voor de rol van Clio en die van Ella, maar diep in mijn hart hoopte ik vooral dat het die laatste zou worden.

In de onvervalste telenovellestijl mogen de acteurs van personages als kapster Cindy en de verwijfde Anthony helemaal ‘over the top’ gaan. Jij speelt iets meer beheerst, niet?

Gantura: Klopt, om wat tegengewichtte bieden aan al dat komische geweld. (lacht) Het is soms heel verleidelijk om mij te laten meeslepen en mee ‘over the top’ te gaan. Gelukkig heb ik een aantal droomscènes waarin ik me helemaal kan uitleven. Maar dat ik Ella iets meer ingetogen moet spelen, betekent niet dat ze een watje is. Ella is best assertief en weet dat ze moet vechten voor haar geluk.

Een sprookjespersonage dat tegelijkertijd een mens van vlees en bloed is: hoe zet je dat neer?

Gantura: Het is niet zo dat ik daar een bepaalde techniek voor heb. Ik put wel uit mijn eigen ervaring. Ella’s overtuiging dat je moet vechten voor je geluk, die heb ik ook. Ik heb in België ook de taal moeten leren, mijn weg moeten zoeken als actrice… Ik heb daar geluk bij gehad, maar dat moet je ook afdwingen.

Je hebt het zelfs geschopt tot een van de gezichten van vtm’s Blij u te zien-campagne. Wat doet dat met een mens?

Gantura: Geen idee, ik heb het momenteel zo druk met de opnames van Ella dat ik daar nog niet veel van heb kunnen merken. Ik vind het allemaal onwerkelijk.

Over de keerzijde van succes: jouw eerste grote rol was in de één-serie ‘Goesting’ en die werd hard aangepakt in de tv-kritieken. Ben je gewapend tegen kritiek op ‘Ella’?

Gantura: De kritiek op Goesting had ik eigenlijk niet verwacht. Als je aan een reeks meedoet, dan geloof je erin. Nu, de serie had wel redelijk veel kijkers, wat de kritiek toch wat relativeerde. Maar harde kritiek op Ella zou pijn doen, omdat ik die heel persoonlijk zou nemen. Dat personage is eerlijk gezegd een beetje mijn kindje.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content