El Chapo

Joaquín 'El Chapo' Guzmán: van appelsienenverkoper tot drugsbaas.

Nu in Netflix

Van appelsienenverkoper tot de machtigste drugsbaas aller tijden: Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán is, ondanks zijn 1,68 meter, een man van mythische proporties. En dat al lang voor Netflix een reeks over hem besloot te maken.

Met een vloot onderzeeërs en via tientallen complexe tunnelsystemen smokkelde El Chapo, het hoofd van het beruchte Sinaloa-cartel, cocaïne naar de VS. Vijfhonderd ton, meer bepaald. En dat is alleen nog maar wat de Amerikaanse overheid kon onderscheppen. Daarnaast dealde El Chapo in marihuana, heroïne, methamfetamines en MDMA. Zijn fortuin wordt geschat op ruim een miljard dollar. En geen succesvol drugsimperium zonder excessief geweld. El Chapo beschikte over een leger sicarios die altijd in waren voor een partijtje moord, kidnapping of marteling. Hij zou zelfs een rivaal met zoveel kogels hebben laten doorzeven dat zijn hoofd er net niet afvloog.

El Chapo heeft zich ook een Houdini betoond. De Mexicaanse drugsbaron ontsnapte tot twee keer toe uit een maximum security-gevangenis. In 1993 werd hij voor het eerst opgepakt. Acht jaar kocht hij bewakers om en koos het hazenpad. In 2015, een jaar na zijn tweede arrestatie, scheurde hij weg op een motorfiets door een ondergrondse tunnel van anderhalve kilometer lang. Vorig jaar is hij andermaal opgepakt, in januari werd hij overgeleverd aan de VS. Nu wacht hij in een New Yorkse isolatiecel op zijn proces, dat in 2018 moet voorkomen.

Dat zijn zaak lopende is en dat op dit moment een bloedige oorlog in Mexico woedt om de heerschappij over het Sinaloa-cartel giet een controversieel sausje over deze reeks. Ook al omdat El Chapo’s advocaten ermee dreigen klacht in te dienen als Netflix hun cliënt niet vergoedt, omdat hij nooit het groene licht heeft gegeven voor dit portret. Dat groene licht kreeg de Mexicaanse actrice Kate del Castillo overigens wél. Del Castillo is de vrouw die de beruchte geheime ontmoeting en tequiladate tussen acteur Sean Penn en El Chapo regelde. El Chapo was toen net op zijn motorfiets ontsnapt, de klopjacht was nog volop aan de gang.

En een spannende tv-reeks over een gewelddadige en rebelse bandiet, maakt dat geen held van een schurk? Zoals Narcos, Netflix’ Robin Hood-verhaal over Pablo Escobar. Bedenkster Silvana Aguirre denkt dat El Chapo die fout niet zal maken, want de serie is gebaseerd op uitvoerig journalistiek werk. Het wordt geen soap, maar een macrostudie over de internationale drugshandel sinds de jaren tachtig, zo beweert ze. Inbegrepen: de systematische corruptie van de Mexicaanse én Amerikaanse overheid, die figuren als El Chapo voortbrengt.

Sebastian Roth

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content