Vanaf vrijdag 8 juni bij Canvas

Na een weinig memorabel uitstapje langs VT4 – denk Carl Huybrechts, Goedele Liekens, Tirolerchalet en u weet genoeg – is het Europees Kampioenschap voetbal terug bij de VRT. Commentaar hoort dan van Frank Raes te komen.

Vertel Frank, wie tip jij als favoriet?

FRANK RAES: In principe is Spanje de topfavoriet, gevolgd door usual suspects Italië, Nederland en Engeland. Alleen, al die topspelers hebben tegenwoordig al zo’n loodzwaar seizoen achter de rug, vaak met vijftig tot zestig wedstrijden. Het valt dus af te wachten of die nog uit hun pijp gaan komen. Daardoor kunnen minder verwachte kanshebbers furore maken. Een verrassing, zoals acht jaar geleden toen Griekenland won, is volgens mij niet uitgesloten.

Hadden de Rode duivels hun plaats op dit EK?

RAES: Als je ziet dat vier van onze Belgen in het buitenland zijn uitgeroepen tot beste speler van hun competitie, dan vind ik van wel. Je kan wel blijven zeggen dat we een topgeneratie hebben, maar dan mag dat stilaan weleens worden bewezen. Naar mijn mening hadden we in de voorronden geen punten mogen laten liggen tegen Turkije. Nu ja, dat land is wel zo’n beetje ons zwarte beest. In 2000, toen het EK bij ons en in Nederland plaatsvond, werden we ook door de Turken uitgeschakeld. In de eerste ronde, een trieste primeur voor een organiserend land.

Mogen we op dit EK vernieuwingen verwachten?

RAES: Zoals het gebruik van camera’s bij de arbitrage? Als dat al gebeurt, zie ik dat eerder op het WK, georganiseerd door de FIFA. Ik weet dat de roep om camera’s steeds luider klinkt, maar ik vraag mij af hoe dat in z’n werk zal gaan: je kan een wedstrijd toch niet om de haverklap stilleggen om een betwistbare fase opnieuw te bekijken?

Eerlijk, waarvoor pak jij het liefst jouw koffers: een EK of een WK?

RAES: Dat kan je haast niet vergelijken. Aan het WK nemen twee keer zoveel landen deel. Daardoor duurt het veel langer en word je ook veel meer ondergedompeld in de sfeer. Zo was ik twee jaar geleden zwaar onder de indruk van de positieve ambiance in Zuid-Afrika. Wij zeggen weleens dat voetbal een feest is, maar daar was dat werkelijk zo. Al vind ik het best boeiend dat het EK nu plaatsvindt in mij minder bekende landen, Polen en Oekraïne. Ik kijk uit naar de trip.

Het gonst nochtans van de geruchten dat die landen de organisatie niet aankunnen. En Oekraïne werd zelfs opgeschrokken door een aanslag. Reis jij met een gerust hart af?

RAES: Wel, ik heb een heel vreemd palmares wat aanslagen betreft. Zowel de olympische zomerspelen in Los Angeles van 1984 als die van Atlanta in 1992 werden opgeschrikt door een aanslag, telkens op een plek waar ik enkele uren eerder had rondgelopen. Op 11 september 2001 keerde ik net terug van vakantie in New York. Kreeg ik vlak voor het opstijgen een sms: ‘Leef jij nog?’ En een paar jaar later, met de metro-aanslagen in Madrid, was ik net ook weer in die stad voor een voetbalwedstrijd.

Euhm, hebben de Londenaren, die nu al raketten op hun daken plaatsen, jou nog niet gevraagd om straks tijdens de Spelen thuis te blijven?

RAES: Dat soort bijgeloof is niet aan mij besteed. Ik reis wel niet af naar Londen, maar dat is omdat ik dan vanuit Brussel de omkaderende uitzendingen mee zal presenteren. Een mens kan nu eenmaal niet op elk sportevenement aanwezig zijn.

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content