Even het noorden kwijt bij ‘Lost’? – Geen nood, wij wijzen u bij de start van het vierde seizoen weer de weg, met een plan van het beruchte eiland.

Barakken

Woonplaats van The Others. De huizen zijn gebouwd door het Dharma Initiative, de wetenschappelijke vereniging die in de jaren 70 en 80 naar het eiland kwam om de unieke eigenschappen ervan te onderzoeken. Tijdens ’the purge’ werden de Dharma-wetenschappers uitgemoord door de oorspronkelijke bevolking van het eiland en sindsdien worden de huizen bewoond door The Others – een mix van oorspronkelijke bewoners en Dharma-overlopers zoals leider Ben. Omgeven door een hek dat uit geluidsgolven bestaat, bedoeld om ‘Het Monster’ buiten te houden.

Grotten

Grotten waar de overlevenden vlak na de crash een tijd in woonden. Ook de laatste rustplaats van ‘Adam and Eve’, de skeletten van een man en een vrouw die nog een belangrijke rol in het verhaal zullen spelen. ‘Als Lost afgelopen is en we de oplossing gegeven hebben’, vertelde scenarist Damon Lindelof onlangs, ‘dan zul je aan die skeletten terugdenken en zeggen: ‘Verdorie, ze wisten al van bij het begin waar ze heen wilden.’

Standbeeld met vier tenen

Standbeeld dat Jin, Sun en Sayid ontdekten toen ze naar het kamp van The Others zeilden. ‘Ik weet niet wat het meest verontrustend is’, aldus Sayid. ‘Het feit dat de rest van het standbeeld weg is, of dat de voet maar vier tenen heeft.’ In het oorspronkelijke scenario waren er trouwens zes tenen, maar dat werd veranderd naar vier omdat de bazen van tv-zender ABC zes tenen ’te bizar’ vonden. Een ijsbeer op een tropisch eiland daarentegen…

Crash site

Plaats waar Oceanic Flight 815 neergestort is – cockpit én staartstuk niet inbegrepen. Het kamp van de overlevenden bevindt zich op de stranden in de omgeving.

The looking glass

Onderwaterstation van het Dharma Initiative, dat met een kabel met het vasteland verbonden is. Kwam na ’the purge’ in handen van The Others, die het gebruikten om alle radiosignalen van op het eiland te blokkeren. Op het einde van het derde seizoen kon Charlie ten koste van zijn eigen leven die stoorzender uitzetten, en net voor zijn dood ontdekte hij dat de boot voor de kust van het eiland niet die is die de overlevenden in gedachten hadden.

Massagraf

Put waarin na ’the purge’ de lichamen van de mensen uit het Dharma Initiative gedumpt werden. In de laatste aflevering van reeks 3 schiet Ben, leider van The Others, John Locke neer in het graf. Locke wil zich daarna van het leven beroven, maar wordt gestopt door een zwarte jongeman die goed lijkt op een ‘oudere versie van Walt’, het verdwenen jongetje.

The swan

Ondergronds station van het Dharma Initiative, waarvan John Locke op de 16e dag in de jungle het toegangsluik vond. Woonplaats van Desmond, die er sinds jaar en dag elke 108 minuten ’the numbers’ moest intoetsen op een computer. Twee keer verzuimde hij dat te doen: de eerste keer stortte Flight 815 neer, de tweede keer ontstond er een groot magnetisch veld op het eiland en implodeerde het station. Nu is er enkel nog een krater.

Hydra

Een station van het Dharma Initiative, op een kleiner eiland voor de kust, en sinds ’the purge’ in handen van The Others. Hier zaten Kate, Sawyer en Jack – in de speciale verdieping onder water – gevangen bij het begin van het derde seizoen. Na hun ontsnapping trokken The Others weg en sindsdien is het station verlaten.

Black rock

Brits handelsschip uit de 19e eeuw, dat schipbreuk heeft geleden op het eiland. Hoe het dan precies tot in het midden van de jungle is geraakt, is nog onbekend.

Radiotoren

De radiotoren waar de overlevenden op het einde van reeks 3 heen trokken en waar ze contact konden leggen met het schip voor de kust van het eiland.

Dark territory

Deel van het eiland dat zijn sinistere naam van Française Danielle Rousseau heeft gekregen. Wellicht de woonplaats van ‘Het Monster’, of toch op zijn minst de regio waar het ding het meest actief is.

Lost Seizoen 4

Vanaf 1/9 – VT4

Door Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content