Dinsdag 5/11, 20.40 – één
We zijn nog niet aan de nieuw patatjes! In Eigen kweek waagt de familie Welvaert – aardappeltelers – zich aan de cannabiskweek. Bedenker Philippe De Schepper benadrukt dat de één-serie geen doorslagje is van Weeds of Breaking Bad.
PHILIPPE DE SCHEPPER: Mijn grootouders zijn afkomstig van Heuvelland, diep in West-Vlaanderen. Door die band ben ik het lokale nieuws van daar altijd blijven volgen. De politie had er in korte tijd verschillende wietplantages op boerderijen opgerold. Kort daarna las ik een artikel van Chris De Stoop over dat onderwerp in Knack. Boeren praatten er heel openlijk over hun eigenaardige kweek. Wat ze doen, is dan wel illegaal, maar ik realiseerde mij dat ze dat als landbouwer deden, niet als crimineel. En net daarin onderscheidt Eigen kweek zich van die illustere voorgangers die je noemt.
Die series draaien om de gewetensvraag of de personages al dan niet crimineel worden. Die vraag ontbreekt bij Eigen kweek, wiet is ook niet het onderwerp van de serie. Ik liet mij inspireren door een boer in dat Knack-artikel: ‘Ik zou die wiet wel eens willen proberen, maar ik mag niet van mijn vrouw.’ Kijk, dat is zo typisch Vlaams. De spanningsboog van Eigen kweek wordt dan ook veeleer door de personages gedragen dan door de plot. Eigen kweek gaat over een typische patattenboer, die hoopt dat zijn zonen de boerderij van hem zullen overnemen. Maar die willen net hun eigen weg in het leven vinden, al weten ze zelf niet precies wat ze willen. Alsof dat nog niet genoeg is, verliest vader Jos al zijn spaargeld. Hij moet dus op zoek naar een manier om dat terug te verdienen.
Jos wordt gespeeld door Dirk Van Dijck, zijn vrouw Ria door Sien Eggers. Had jij die vaste waarden in gedachten tijdens het schrijven?
DE SCHEPPER: Nee, toen had ik altijd de personages zelf in gedachten. Maar eenmaal we begonnen te casten, was Sien eerste keuze omdat je weet dat zij als actrice altijd meer uit een personage weet te halen dan jij op papier hebt uitgetekend. Om die redenen lieten we ons oog meteen ook op Dirk Van Dijck vallen en toen kwam het erop aan om hun twee zonen juist te casten.
Met een gedurfde maar fraaie keuze tot gevolg: Wim Willaert, bekend van Red Sonja, en Sebastien Dewaele, vooral bekend in comedykringen.
DE SCHEPPER: We wilden acteurs uit de West-Vlaamse hoek. Gunter Schmid, een castingdirecteur, suggereerde Sebastien voor de rol van jongste zoon en nadat regisseur Joël Vanhoebrouck hem bezig had gezien, was er niet eens meer een tweede ronde van die auditie nodig. Sebastien heeft een ongelooflijk naturel en net als zijn personage Steven is hij van binnen eigenlijk een brave jongen. Doordat Sebastien iets ouder was dan voorzien voor Steven werd het plotseling ook mogelijk om Wim Willaert te vragen voor de rol van oudste zoon.
Je werkt opnieuw met Joël Vanhoebrouck. Hebben jullie met Dubbelleven en nu Eigen kweek jullie eigen stijl ontwikkeld?
DE SCHEPPER: We kennen elkaar al van op de schoolbanken achteraan in het Rits. Onze eerste samenwerking was Vermist, de eerste serie die ik heb bedacht en Joëls doorbraak als regisseur. Zo hebben we elkaar echt gevonden. Joël is meer een acteursregisseur dan een stilist, en ik deel die voorkeur. We zijn allebei geboeid door hoe mensen met elkaar omgaan. We stelden onlangs nog vast dat onze eerste pitch voor een serie – vreemdgaan bij Dubbelleven en nu wiet telen – vooral een aanleiding is om een verhaal te vertellen over communicatie, hoe die fout kan lopen en hoe dat tot tragikomische situaties leidt.
HANS VAN GOETHEM
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier