21.10 – ééN

‘Sinds mijn operatie heb ik weer een gezicht zoals iedereen, aldus een tevreden Isabelle Dinoire, de Française die eind vorig jaar als allereerste een gezichtstransplantatie onderging. Haar nachtmerrie begon in mei 2005 toen ze in haar slaap door haar eigen hond werd gebeten en haar gezicht gruwelijk verminkt raakte. Omdat de wonden zo ernstig waren, beslisten de artsen in Amiens al gauw dat Dinoire (38) een geschikte kandidaat was voor een donorgezicht. Koppen volgt haar lijdensweg.

Tijdens een persconferentie in februari toonde Isabelle Dinoire haar nieuwe gezicht voor de eerste keer aan het grote publiek én deed ze haar hele verhaal: ‘Na een moeilijke week nam ik pijnstillers om te kunnen slapen. Ik had een black-out. Toen ik wakker werd en ik een sigaret wou aansteken, begreep ik niet waarom ze niet tussen mijn lippen bleef plakken. Plots zag ik een plas bloed en mijn hond naast me. Ik kon niet geloven wat ik in de spiegel zag, omdat het helemaal geen pijn deed.’ Dinoire verbleef maanden in het ziekenhuis en durfde haar kamer nauwelijks te verlaten. Plastische chirurgie bleek niet mogelijk – daarvoor was haar gezicht te sterk geschonden – en op 27 november 2005 werden neus, kin en lippen van een hersendode vrouw naar het gezicht van Dinoire getransplanteerd. Het team dat de operatie uitvoerde stond onder leiding van professor Jean-Michel Dubernard, die in 1998 ook al de eerste succesvolle handtransplantatie uitvoerde. Medisch gezien was de gezichtstransplantatie een grote doorbraak, maar ethisch rezen er vragen. Vooral dat Dinoire met de pillen misschien zelfmoord probeerde te plegen, zette kwaad bloed. Tegenstanders vonden dat zij mentaal niet sterk genoeg was om toe te stemmen. Dat Dinoire snel na de geslaagde transplantatie opnieuw begon te roken, werd evenmin gewaardeerd. Het is niet duidelijk of haar lichaam haar nieuwe gezicht niet zal afstoten en of ze zelf haar nieuwe uiterlijk zal aanvaarden. Al zei ze zelf dat ‘haar nieuwe gezicht nu helemaal van haar is’, ze zal ook nog hard moeten werken om volledig gevoel terug te krijgen. Tijdens de persconferentie leek ze vooral blij dat ze weer onder de mensen kan komen en dat ze kan praten en eten. Ze blijft optimistisch: ‘Ik wil terugkeren naar mijn familie en weer beginnen werken. Ik verwacht opnieuw een normaal leven te kunnen leiden.

9/11 did not take place Documentaire over de verschillende samenzweringstheorieën die opgang maakten na de aanslagen van elf september (20.00 – Canvas) Nuremberg Matige tweedelige minireeks over het proces van Nürnberg na WO2, met Alec Baldwin in de hoofdrol als aanklager Robert Jackson (22.15 – Canvas)

‘(B.D.C.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content